"Idejétmúlt és fölösleges a kampánycsend"

Infostart
2010. április 12. 18:40
Szlovákiában az idei parlamenti választások előtt már nem lesz kampánycsend - az összes többi választás esetén marad ez az intézmény, amelyet pedig számos jogász tart idejétmúltnak és fölöslegesnek.

Szlovákiában a legutóbbi, 2006-os parlamenti választások után a politikai pártok megegyeztek abban, hogy a legközelebbi választások előtt már nem lesz kampánycsend, amelyet a jogászok többsége már jó ideje értelmetlennek és ellenőrizhetetlennek tartott.

A törvénymódosítás értelmében csupán egy megkötés van: a választások napján nem szabad közzétenni a közvélemény-kutatások eredményeit, és semmi olyat cselekedni, ami a választópolgárokat befolyásolhatja döntésükben.

A korábbi szlovák választási törvény kimondta, hogy a választási kampánycsend 48 órával a választások előtt kezdődik, és a választási helységek bezárásáig tart. Mivel a választások napja szinte kivétel nélkül mindig szombat, és a szavazóhelyiségek reggel 7 órakor nyílnak, a kampánycsend két nappal korábban, tehát csütörtökön reggel 7 órakor lépett érvénybe.

Ebben az időszakban tilos volt bármiféle kampányolás, és nem volt szabad közzétenni a közvélemény-kutatások eredményeit sem. Ezt a rendelkezést a parlament többpárti konszenzussal eltörölte, hogy most júniusban először nem lesz a parlamenti választások előtt kampánycsend.

Érdekesség, hogy minden többi más választásnál, tehát az államfőválasztásnál, a regionális és helyhatósági választásnál továbbra is fennmarad a kampánycsend intézménye.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást