eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma

A görögöknek még nem sikerült teljesen meggyőzniük a befektetőket

A görög állampapírok hozamai estek, az euró árfolyama megugrott hétfőn az Athénnek nyújtandó európai mentőcsomag hírére, a tőzsdék azonban vegyes képet mutattak.

Három hete nem állt olyan magasan az euró a dollárhoz képest, mint most, azt követően, hogy napvilágra kerültek a Görögország által lehívható mentőcsomag részletei. A segélyt az eurózóna tagállamai és a Nemzetközi Valutaalap adja, ha Athén igénybe akarja azt venni.

Megugrott az érdeklődés a görög állampapírok iránt - a tízéves lejáratú kötvény hozama 57 bázisponttal csökkent, azaz a görög kormánynak fél százalékkal alacsonyabb kamatot kell majd fizetnie a vásárlónak a futamidő végén.

Jelzi azonban, hogy a befektetőket még mindig nem sikerült teljesen megnyugtatni, hogy az arany ára az idei legmagasabb szintjét érte el, ahogy csökken a bizalmatlanság a tartalékvaluták, úgy nő a nemesfémek iránt a befektetők körében.

Az eurózóna pénzügyminiszterei még vasárnapi telekonferenciájukon egyeztek meg a mentőcsomagról, vagyis arról, hogy 30 milliárd euró segélyt nyújtanak Görögországnak. Ehhez jön még a Nemzetközi Valutaalaptól 15 milliárd.

Ha Athén igénybe veszi a lehetőséget, akkor a jelenlegi, 7.45 százalékos piaci kamat helyett csak 5 százalékot kell fizetnie egy hároméves kölcsönért. A Financial Times közben tudni véli, hogy a mentőcsomag valójában 60 milliárd eurót is felszabadíthat Athén számára.

A görög pénzügyminiszter, Jorgosz Papakonsztantinu azt mondta, hogy Görögország még nem igényelte a pénzt, de reméli, hogy a csomag léte lehetővé teszi, hogy országa olcsóbban jusson hitelekhez a piacon.

Az eurózna tagok előzőleg hónapokon át vitáztak arról, hogy milyen módon segítsenek Görögországnak. Németország, mint a lehetséges legnagyobb hitelező, sokáig azt akarta, hogy Athén fizessen piaci kamatokat az esetleges európai kölcsönökért. Vasárnapra azonban feladta ellenkezését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×