eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Külföldre menekülnek a pénzügyi katasztrófa elől

Egykor gazdag ország volt, de most sokak szerint szegénység következik. Egyre több lakosa hagyja el Izlandot, vagy a munka miatt, vagy azért, hogy a gyerekeinek jobb jövőt biztosítson. Az Atlanti-óceáni sziget valutája két éve omlott össze, és az ország hatalmas pénzeket fizet ki bankjai adósainak.

Tavaly vándoroltak ki 1887 óta a legtöbben az országból. Bár a 10 ezer ember nagyobb országokban nem tűnhet soknak, a 300 ezres lakosú Izland esetében jelentős számról van szó.

Az AFP megszólaltatta az egyedülálló anya és egykori ingatlanügynök Anna Margaret Björnsdottirt. A 46 éves nő szerint az a legjobb, ha kislányával, Olaviával Norvégiába költöznek, hogy a gyereknek, felnőve, ne kelljen majd fizetni az országra nehezedő adósságot. Björnsdottir azért fontolgatja a kivándorlást, mert sok honfitársához hasonlóan külföldi valutában vett fel a hiteleit, a korona összeomlása után pedig a duplájára ugrottak törlesztő-részletei.

Svanjörn Einarsson, háromgyermekes családapa közben átmeneti megoldást talált. Mivel otthon nem volt munkája, a mérnök Norvégiában dolgozik hat-hat hetet, és egy hétre utazik haza. "Munka közben elfelejtek mindent, de az esték nagyon nehezek" - mesélte az AFP-nek.

Az addig büszke elszigeteltségben élő Izlandot a rizikós hiteleket felvevő, majd azokat csábító kamatokkal továbbadó helyi bankok 2008-as összeomlása rántotta a mélybe. A nemzeti valuta értéke zuhanni kezdett, a csődtől az IMF mentette meg az országot. A szigetről elsőként a lengyel vendégmunkások távoztak.

Először megbukott a konzervatív kormány, amely elnézte a bakárok ténykedését, majd hatalomra került egy baloldali kabinet, amelynek olyan fontos Izland jó híre, hogy kamatostul vissza akarja fizetni a brit és holland kormánynak az IceSave takarékszámlákra tett pénzt. A két kormány több mint 340 ezer állampolgárát kártalanította az izlandi bankba tett elveszett pénzük miatt, és most közel négymilliárd eurót akar a szigetországtól.

Az izlandiak 93 százaléka viszont az idei népszavazáson nemet mondott a fizetési feltételekre, mert az amúgy is visszaesett életszínvonal brutális romlásától tart, és a politikai elit hibájának tartja a pénzügyi katasztrófát. Ebben a helyzetben döntenek úgy sokan, hogy inkább külföldön telepednek le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×