eur:
394.59
usd:
365.01
bux:
65480.96
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fenyegetőzik az afgán elnök: "Átállok a tálibokhoz!"

Tovább romolhat a nyugati szövetségesek és Hamid Karzai viszonya azt követően, hogy az afgán elnök azzal fenyegetőzött: átáll a tálibokhoz. Karzai szerint a nyugat túlságosan beavatkozik országa ügyeibe.

Alig hűlt ki a szék, amelyben a múlt héten váratlanul Afganisztánba látogatott Barack Obama ült, a két vezető mosolygós nyilatkozata máris hamisnak tűnik. Hamid Karzai afgán elnök ugyanis - akit hónapok óta dühít az Egyesült Államok afganisztáni politikája - afgán képviselők előtt azzal fenyegetőzött, hogy átáll a tálibokhoz. Napokkal korábban pedig azt mondta, hogy afgán választásokon tapasztalt csalásokért külföldiek a felelősek.

A nyugat által gyakran korruptnak vagy tehetetlennek beállított afgán elnököt egyre jobban irritálja a külföldi szövetségesek nyomása, hogy folytassa a reformot, és szorítsa vissza a korrupciót.

A Washington által "sokkolónak" nevezett megjegyzésekkel Karzai valószínűleg otthoni támogatottságát akarja növelni. A tálibok körében azonban kevés szimpátiára számíthat, hiszen hosszú évek óta csak a külföldi, NATO-vezetésű erők jelenléte miatt maradhatott hatalmon.

Karzai mostani kifakadása előtt, múlt csütörtökön összeesküvéssel és csalással vádolta meg az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, amelyek "meg akarták akadályozni újraválasztását" a tavalyi voksolás idején. Az afgán elnök pénteken, Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel beszélt telefonon és magyarázkodott. Egy nappal később azonban azt mondta: ha a külföld továbbra is beavatkozik az afgán kormány munkájába, akkor a tálibok legitim ellenállókká válhatnak, és ő még csatlakozhat is hozzájuk.

Faruk Marenai képviselő megerősítette az elnök szavait, két további honatya neve elhallgatása mellett tette ugyanezt. A nemzetközi médiának viszont nem sikerült választ kapnia Karzai hivatalától. A képviselők ugyanakkor komolytalannak nevezték a fenyegetést.

Tudósítók megjegyzik: Karzai dühét fokozhatta, hogy az amerikai nemzetvédelmi tanácsadó az Obama-vizit előtt a nyilvánosság előtt keményen bírálta az afgán elnököt, és felszólította, hogy "fogja fel, mennyire fontos a korrupció elleni fellépés". Előzőleg Pakisztánban őrizetbe vették a tálibok második számú vezetőjét, akivel Karzai titkos tárgyalásokat folytatott, és az elnök szerint ez is az amerikaiak nyomására történt.

Mindeközben a NATO-nak, az ország déli részén tervezett, kandahári offenzívája miatt minden korábbinál fontosabb, hogy az afgán elnök együttműködjön vele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×