Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Turistalátványosság lesz Szaddám Huszein szülővárosából

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szaddám Huszein szülővárosa nemzetközi befektetőket keres, hogy turistalátványosságot csináljon a néhai diktátor szűkebb pátriájából. A helyi hatóságok szerint Szaddám ingatlanjai valóságos aranybányával érnek fel.

Tikrit tele van Szaddám Husszein villáival, és a helyi önkormányzat úgy érzi, profitálhatna a nemzetközi invázió után elmozdított, majd kivégzett ex-diktátor által építtetett ingatlanokból.

Egyesek már "leendő turista-Mekkának" nevezik a 76 villát és más építményt. A szunnita város 150 kilométerre fekszik Bagdadtól és az ex-diktátor nemcsak a keleti stílust idéző házakat emeltetett, de datolyaligeteket ültettetett és mesterséges tavakat hozatott létre.

Az amerikai hadsereg szerint - amely 2005-ig támaszpontként használta a komplexumot - valójában 136 épületről van szó. A Tigris-folyó partján álló, homokszínű házak egy részét belül márvány borítja. Most üresen állnak, és sokukon még mindig látszanak a háború sebei.

Szalahuddin tartomány kormányzója azt mondja: külföldi befektetőkkel lendítené fel a helyi turizmust. Irakba jelenleg jobbára muszlim zarándokok látogatnak csak el, tavaly több mint egymillió volt a turisták száma, ami a 2007-es duplája. Az országon belüli turizmus célpontja leginkább az északi részen fekvő hegyvidék.

Tikrit vezetése azonban szeretné, ha róluk sem feledkeznének meg. Ebben bátorítja őket, hogy egy másik Szaddám-palotából is sikerült már kedvelt látványosságot csinálni. A Bagdadtól 100 kilométerre fekvő Babilonban található Szaddám-villa főleg a fiatal házasok körében népszerű.