eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Turistalátványosság lesz Szaddám Huszein szülővárosából

Szaddám Huszein szülővárosa nemzetközi befektetőket keres, hogy turistalátványosságot csináljon a néhai diktátor szűkebb pátriájából. A helyi hatóságok szerint Szaddám ingatlanjai valóságos aranybányával érnek fel.

Tikrit tele van Szaddám Husszein villáival, és a helyi önkormányzat úgy érzi, profitálhatna a nemzetközi invázió után elmozdított, majd kivégzett ex-diktátor által építtetett ingatlanokból.

Egyesek már "leendő turista-Mekkának" nevezik a 76 villát és más építményt. A szunnita város 150 kilométerre fekszik Bagdadtól és az ex-diktátor nemcsak a keleti stílust idéző házakat emeltetett, de datolyaligeteket ültettetett és mesterséges tavakat hozatott létre.

Az amerikai hadsereg szerint - amely 2005-ig támaszpontként használta a komplexumot - valójában 136 épületről van szó. A Tigris-folyó partján álló, homokszínű házak egy részét belül márvány borítja. Most üresen állnak, és sokukon még mindig látszanak a háború sebei.

Szalahuddin tartomány kormányzója azt mondja: külföldi befektetőkkel lendítené fel a helyi turizmust. Irakba jelenleg jobbára muszlim zarándokok látogatnak csak el, tavaly több mint egymillió volt a turisták száma, ami a 2007-es duplája. Az országon belüli turizmus célpontja leginkább az északi részen fekvő hegyvidék.

Tikrit vezetése azonban szeretné, ha róluk sem feledkeznének meg. Ebben bátorítja őket, hogy egy másik Szaddám-palotából is sikerült már kedvelt látványosságot csinálni. A Bagdadtól 100 kilométerre fekvő Babilonban található Szaddám-villa főleg a fiatal házasok körében népszerű.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×