eur:
393.8
usd:
368.33
bux:
66390.26
2024. április 24. szerda György

Fizetés helyett megverik az orvosokat

Immár harmadik éve megállás nélkül emelkedik az orvosok ellen elkövetett agresszív megnyilvánulások száma Franciaországban - figyelmeztetett szerdán kiadott jelentésében a Francia Orvosi Kamara. A dokumentumból kiderül: tavaly 512 fizikai bántalmazást regisztráltak, ami nem kevesebb, mint 16 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

A kamara által 2004-ben létrehozott, az orvosok biztonságát figyelő intézet munkatársai úgy vélik: az esetek száma valószínűleg ennél lényegesen magasabb, becslésük szerint ugyanis az érintettek mintegy 30 százaléka - valószínűleg a bosszúállástól való félelem miatt - nem jelenti az elszenvedett sérelmeket.

A legtöbb agresszió, a támadások 62 százaléka az általános orvosokat éri, akiket a szemészek és a pszichiáterek követnek. A páciensek vagy hozzátartozóik alapvetően a túlságosan hosszú várakozási idő vagy a nekik nem tetsző orvosi magatartás miatt gurulnak dühbe, de számos konfliktus a pénz körül alakul ki: sokan ugyanis egyszerűen nem akarják kifizetni a rendelést.

A támadásokra természetesen nem csupán a rendelőkben, hanem sokszor a betegek lakásán kerül sor, aminek az lett a következménye, hogy az ügyeletet teljesítő orvosok egyre kevésbé hajlandók este vagy éjszaka házhoz menni. Egy megtámadott orvosnő például azért irtózik ettől, mert többször előfordult, hogy agresszív, pszichotikus zavarral küzdő, esetleg részeg vagy éppen kábítószer hatása alatt álló páciensek társaságában találta magát.

Az egyre durvulóbb helyzet kezelésére a kamara elővigyázatossági útmutatót készített, melyben például azt javasolják az orvosoknak, hogy rendelőjük ajtaját tartsák mindig zárva, az ismeretlen páciens hívására házi vizitre készülőknek pedig, hogy csak akkor induljanak útra, ha a helyszínen a beteg egyik hozzátartozója is várja őket.

A testület vezetése hangsúlyozza: a jelenség nem csupán rendkívül súlyos, hanem "természetellenes" is, hiszen olyan személyeket ér támadás, akik mások szolgálatára, gyógyítására szánták az életüket, és akiket éppen ebben a hivatásukban akadályoznak meg. Egyben azt kérik a rendőrségtől, hogy dolgozzanak ki egy olyan módszert, mellyel hatékonyabban meg lehet védeni a rendelőjükben kifejezetten kiszolgáltatott orvosokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

A korábbi 23%-ról 10% alá csökkent azon magyar háztartások aránya, akik gázszámláján megjelenik a 7,5-szeres gázár az átlagfogyasztás felett, és 13%-ról 3,6%-ra csökkent az eladott gázvolumenen belül a 7,5-szeres gázár aránya, amely eredmények "az ország szempontjából jók", és "ez az, amit el akartunk érni" – jelentette ki Lantos Csaba a 24.hu podcast műsorában. Az energiaügyi miniszter szerint részben emiatt, részben egyéb okok miatt "most nincs napirenden", hogy csökkentsék a 7,5-szeres gázárat, igaz nem állítja, hogy ez soha nem fog bekövetkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×