Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokkal súlyosabban büntetik majd a rendőrök támadóit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1100 rendőr elleni támadást regisztráltak Franciaországban az év első két hónapjában. Tavaly több, mint 5 ezer rendőr sebesült meg munka közben.

A belügyminisztérium közbiztonsági igazgatóságának belső jelentése szerint folyamatosan emelkedik az egyenruhások elleni agresszív akciók száma, ráadásul azok mind súlyosabb formát öltenek, egyre gyakoribb ugyanis, hogy csapdát állítanak nekik, és kifejezetten az életükre törnek. T

avaly közel 5400 rendőr sebesült meg a helyszíni beavatkozások során, ami már akkor csaknem 4,5 százalékos emelkedést jelentett az azt megelőző évhez képest, a bűnözés alakulását figyelő országos intézet adataiból pedig kiderül: 2003 és 2008 között a rendfenntartók ellen elkövetett büntethető cselekedetek száma 43 százalékkal ugrott meg.

"A rend őrei az első vonalban" címet viselő dokumentum készítői különösen a nagyvárosok forrónak minősített negyedeiben kialakult helyzetet tartják aggasztónak. Ezeken a nehezen ellenőrizhető területeken rendszeresen előfordul, hogy a bandaháborúk megfékezésére kiérkező rendőröket az addig szembenálló felek közös erővel próbálják meg ártalmatlanná tenni.

Nemrég egy Párizs környéki településen negyvenen estek neki a helyszínre kiérkező, intézkedni akaró rendőröknek, és a támadók a szolgálati fegyverüket is megpróbálták elvenni. Strasbourg egyik külvárosában néhány hete tűzijátékhoz használt petárdákat lőttek rá egy járőrautóra, és hasonló incidensre került sor a francia fővárostól mintegy 35 km-re fekvő Trappes városában is.

A bűnözők egyáltalán nem szeretik, ha a "felségterületükön" rendőrök járnak, ezért a legkülönbözőbb módszerekkel igyekeznek a helyszíneléseket megakadályozni. Egy észak-franciaországi városban például betontömböt dobtak a járőr kocsi elé, máshol szemeteskukákkal és a legelképesztőbb, a közlekedést akadályozó tárgyakkal torlaszolták el azokat az utcákat, ahol a rendőrautóknak el kellett haladniuk, az így csapdába esett közegeket pedig megtámadták.

Ha sikerül akadálytalanul bejutniuk egy problematikus helyszínre, ott a rendőröknek a gépkocsiból való kiszálláskor kell résen lenniük, elterjedt szokássá vált ugyanis, hogy a környező tömbházakból kövekkel és üvegekkel dobálják meg őket. A rendőrszakszervezetek szerint ebben a kifejezetten ellenséges környezetben egyre nehezebb helyt állniuk, annál is inkább, mivel évek óta csökken az állomány létszáma.

Ez utóbbi folyamat azonban megfordulni látszik, amióta egy baszk terrorista március 16-án meggyilkolt egy francia rendőrt, a belügyminiszter ugyanis reakcióként bejelentette: ezerötszáz emberrel erősítik meg a rendőrségi állományt. Az eset kapcsán megszólaló Nicolas Sarkozy pedig azt mondta: olyan törvénymódosítást készíttet, mellyel a jövőben lényegesen súlyosabban büntetik a rendőrök támadóit.