eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Sokkal súlyosabban büntetik majd a rendőrök támadóit

1100 rendőr elleni támadást regisztráltak Franciaországban az év első két hónapjában. Tavaly több, mint 5 ezer rendőr sebesült meg munka közben.

A belügyminisztérium közbiztonsági igazgatóságának belső jelentése szerint folyamatosan emelkedik az egyenruhások elleni agresszív akciók száma, ráadásul azok mind súlyosabb formát öltenek, egyre gyakoribb ugyanis, hogy csapdát állítanak nekik, és kifejezetten az életükre törnek. T

avaly közel 5400 rendőr sebesült meg a helyszíni beavatkozások során, ami már akkor csaknem 4,5 százalékos emelkedést jelentett az azt megelőző évhez képest, a bűnözés alakulását figyelő országos intézet adataiból pedig kiderül: 2003 és 2008 között a rendfenntartók ellen elkövetett büntethető cselekedetek száma 43 százalékkal ugrott meg.

"A rend őrei az első vonalban" címet viselő dokumentum készítői különösen a nagyvárosok forrónak minősített negyedeiben kialakult helyzetet tartják aggasztónak. Ezeken a nehezen ellenőrizhető területeken rendszeresen előfordul, hogy a bandaháborúk megfékezésére kiérkező rendőröket az addig szembenálló felek közös erővel próbálják meg ártalmatlanná tenni.

Nemrég egy Párizs környéki településen negyvenen estek neki a helyszínre kiérkező, intézkedni akaró rendőröknek, és a támadók a szolgálati fegyverüket is megpróbálták elvenni. Strasbourg egyik külvárosában néhány hete tűzijátékhoz használt petárdákat lőttek rá egy járőrautóra, és hasonló incidensre került sor a francia fővárostól mintegy 35 km-re fekvő Trappes városában is.

A bűnözők egyáltalán nem szeretik, ha a "felségterületükön" rendőrök járnak, ezért a legkülönbözőbb módszerekkel igyekeznek a helyszíneléseket megakadályozni. Egy észak-franciaországi városban például betontömböt dobtak a járőr kocsi elé, máshol szemeteskukákkal és a legelképesztőbb, a közlekedést akadályozó tárgyakkal torlaszolták el azokat az utcákat, ahol a rendőrautóknak el kellett haladniuk, az így csapdába esett közegeket pedig megtámadták.

Ha sikerül akadálytalanul bejutniuk egy problematikus helyszínre, ott a rendőröknek a gépkocsiból való kiszálláskor kell résen lenniük, elterjedt szokássá vált ugyanis, hogy a környező tömbházakból kövekkel és üvegekkel dobálják meg őket. A rendőrszakszervezetek szerint ebben a kifejezetten ellenséges környezetben egyre nehezebb helyt állniuk, annál is inkább, mivel évek óta csökken az állomány létszáma.

Ez utóbbi folyamat azonban megfordulni látszik, amióta egy baszk terrorista március 16-án meggyilkolt egy francia rendőrt, a belügyminiszter ugyanis reakcióként bejelentette: ezerötszáz emberrel erősítik meg a rendőrségi állományt. Az eset kapcsán megszólaló Nicolas Sarkozy pedig azt mondta: olyan törvénymódosítást készíttet, mellyel a jövőben lényegesen súlyosabban büntetik a rendőrök támadóit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×