Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még nem büntettek a nyelvtörvény miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovák kulturális minisztérium szerint eddig még senki sem kapott büntetést a nyelvtörvény megsértése miatt. Az első negyedévben tíz bejelentést kapott a jogszabály betartását felügyelő központi állami szerv.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint az év eleje óta tíz bejelentés érkezett a nyelvtörvény megsértésének gyanúja miatt a szlovák kulturális minisztériumhoz, ebből kettőt Ondrej Dostál polgárjogi aktivista jegyez, aki saját magát jelentette fel, hogy a nyelvtörvény szándékos megsértésével tiltakozzon a jogszabály ellen.

Mint az írásból kiderül, a tárca hivatalnokai még ezzel a tíz - hét különböző okból tett - feljelentéssel sem birkóztak meg, és nem tudják megmondani, hány volt közülük jogos - büntetést tehát még senki sem kapott a jogszabály megsértése miatt.

A feljelentők felének a magyar nyelv használatával, pontosabban a szlovák nyelv mellőzésével volt problémája. Az egyik beadvány szerint egy kulturális rendezvény kétnyelvű meghívóján nem volt minden lefordítva szlovákra, egy személy a polgármesterre panaszkodott, mert a szlovákokkal nem szlovákul beszél.

Mint a tárca szóvivője, Jozef Bednár az Új Szónak nyilatkozta, csak az ellenőrzési eljárás befejezése után lehet kiértékelni, hogy a feljelentés jogos volt-e. Az úgynevezett ellenőrzési eljárás keretében a minisztérium illetékes osztályának hivatalnokai, akik tulajdonképpen a "nyelvrendőrök", ellenőrzik a valós állapotot és döntenek a további lépésekről.

Érkezett még bejelentés az utcanevek "nem irodalmi" megnevezése miatt, és azért is, mert egy tömegközlekedési járművön csak német nyelven voltak feltüntetve a biztonsági előírások - írja szerdai számában az Új Szó.