eur:
393.55
usd:
367.68
bux:
66076.82
2024. április 23. kedd Béla

"Becsületbeli ügy" a metrórobbantók kézre kerítése

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök elrendelte, hogy mindenáron kerítsék elő a hétfői moszkvai metrórobbantások szervezőit. Az orosz vezetők kemény szavakkal reagáltak a közel 40 ember halálát okozó támadásokra, és valószínűleg keményebb fellépés várható a Kaukázusban.

Míg Dmitrij Medvegyev elnök "állatoknak" nevezte a véres metrómerényletek végrehajtóit, Vlagyimir Putyin miniszterelnök azt mondta: a szervezőket "akár a csatorna mélyéről is elő kell kaparni. A rendfenntartó szervek becsülete múlik ezen."

Az orosz közvéleményt nem csak sokkolta a fővárosban hat év után végrehajtott újabb támadás, egyre elégedetlenebb is a hatóságokkal. Putyin pedig a tőle megszokott kemény retorikával próbálja megnyugtatni az embereket afelől, hogy tesz valamit, és egyúttal igyekszik válaszolni a bírálóknak.

Szerda reggelig még senki sem vállalta a felelősséget a két metrómegállóban elkövetett merényletért, ám a hatóságok bizonyosak abban, hogy a csecsen lázadókhoz közeli "fekete özvegyek", azaz nők voltak az öngyilkos merénylők.

Medvegyev, annak ellenére, hogy szintén kemény szavakkal reagált a támadásokra, azt is értésre adta, hogy a szövetségi hatóságoknak óvatosnak kell lenniük az észak-kaukázusi köztársaságokban. "Az emberek normális életet akarnak, bárhol éljenek is. A szövetségi szervek feladata, hogy megteremtsék ennek feltételeit" - hangsúlyozta.

Ezzel nem mondott ellent azoknak a jogvédői bírálatoknak, amelyek szerint a helyi és gyakran korrupt hatalom brutális fellépése Dagesztánban és Ingusföldön az elmúlt évtizedben az iszlamista szélsőségesek táborába hajtott sok fiatalt.

Szemet szemért...

Az amerikai Time magazin megszólaltatta a koppenhágai emigrációban élő Ruszudan Giorgberidzét, a Szabad Kaukázus ellenállási mozgalom alelnökasszonyát. A nő szerint az orosz kormány fellépése bizonyosan keményebb lesz a történtek után a régióban, de ez csak további erőszakot szül. Giorgberidze azzal érvelt, hogy bár a terrortámadásokat elítéli, "az emberek meg akarják magukat védeni, és ezért nem lehet lázadónak nevezni őket".

Giorgberidze maga is harcolt, és azt mondja, tudja, mit éreznek az úgynevezett "fekete özvegyek", akik férjüket, vagy más családtagjaikat veszítették el a szövetségi erők fellépéseiben. "A biztonsági szervek erőszakosak velünk szemben, és nekünk jogunk van erőszakkal megvédeni magunkat" - mondta. "Elveszítjük a férjeinket, és visszavágunk... ettől terroristákká válunk?" - tette fel a kérdést.

Az orosz közvélemény és sok nemzetközi vezető szemében igen. Moszkvában a Park Kulturi és a Ljubjanka metrómegállókban az emberek virágokat és szalagokat hagytak a tragédia színhelyén. Kedden egy fiatal nő belehalt sérüléseibe, és az áldozatok száma 39-re emelkedett. További 71 embert ápolnak kórházban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×