Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az acéltól kezdve a háztartási gépekig minden megdrágul

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Emelkedhet az acél és így az autóktól kezdve a háztartási gépeken át több termék ára a vasérc új árazási rendszere miatt. A kitermelők és a feldolgozók megállapodása nyomán negyedévente állapodnak meg a nyersanyag vételáráról.

A Vale nevű brazil, az angol-ausztrál BHP Billiton bányacégek, valamint kínai és japán kohók új alkujával egy 40 éves rendszernek vetnek véget - írja a Financial Times. Ezentúl nem egy évre előre határozzák meg a vasérc árát, hanem negyedéves szerződéseket kötnek, "és innen nincs visszaút" - ahogy az egyik bányavállalat vezetője fogalmazott.

A megállapodás különösen előnyös a nagy bányacégeknek. A három nagyvállalat, a Vale, a Rio Tinto és a BHP Billiton egy becslés szerint öt milliárd dollárral növeli idei profitját.

Az új rendszerről a tavalyi patthelyzet után állapodtak meg, amikor a kitermelők és a kínai acélgyártók képtelenek voltak alkut kötni a vasérc éves áráról. Mivel Kína egyre nagyobb fogyasztója az utóbbi 10 évben a nyersanyagnak, a bányacégek lépéselőnybe kerültek.

Elemzők már-már történelmi eseményről beszélnek, hiszen a világ egyik meghatározó nyersanyagáról van szó.

Mindezek nyomán az ázsiai gyártók az idén tavasszal és nyáron 80-100 százalékkal többet fizetnek majd a vasércért, mint tavaly. Egy tonnaért immár akár 120 dollárt is meg kell majd adniuk a tavalyi hatvannal szemben, és ezt bizonyosan megérzik majd a végfogyasztók. Az Európai Acélgyártók Szövetsége figyelmeztetett is, hogy az alkunak "jelentős hatása lesz az egész értékesítési láncra".

A tavalyi ártárgyalásokon a kínai acélgyártók nem akarták elfogadni a japán cégek által már jóváhagyott árakat, és 45 százalékos árengedményt követeltek. Mivel azonban a bányacégek pozíciója erősödött, most inkább belemennek a negyedéves szerződésekbe, mint hogy az azonnali, vagy úgynevezett spot-piacon próbáljanak vasérchez jutni.