"Nevetséges ügyekhez" vezet a szlovák nyelvtörvény betartása

Infostart
2010. március 30. 15:15
Abszurditásokhoz is vezethet a szlovák államnyelvtörvény betartása. Az egyik kereskedelmi televízió ellen eljárás indul, mivel megsértette a nyelvtörvényt.

A pozsonyi Új Szó és a SME értesülése szerint a tv- és rádióadásokat felügyelő Frekvencia Tanács eljárást inditott, mivel az egyik szlovák kereskedelmi csatorna tavaly decemberi élő műsorában a meghívott angol zenész három mondatot angolul mondott, és a televízió ezt nem feliratozta, illetve nem is tolmácsolta.

A műsorban az 1990-es évek óta Szlovákiában élő angol énekes igyekezett szlovákul beszélni, kivéve a bírált három mondatot, melyeket angolul mondott, mivel nem tudta magát szlovákul helyesen kifejezni. A testület szerint a három angol mondatért is büntetés jár.

A műsorvezető, Stefan Hríb szerint az egész kezdeményezés nevetséges, ráadásul sértő az adás nézőire és a szlovákokra nézve.

A lapok szerint nem ez az egyetlen eset, amikor a tavaly módosított nyelvtörvénnyel kapcsolatos ügyekben járt el a testület. Az elmúlt hetekben szintén a kereskedelmi tévére érkezett panasz, mivel egy angol sorozat egyik része a "The End" szavakkal végződött a szlovák "Koniec" helyett. A frekvenciatanács szerint alapos a gyanú, hogy a tévé ebben az esetben is megszegte a nyelvtörvényt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást