A minimálbér tizedrészéért kínál állást a cég az elbocsátott dolgozóknak

Infostart
2010. március 30. 13:00
137 eurós, mai árfolyamon alig több mint 36 ezer forintos bérezésért Tunéziában kínál állást az elbocsátás előtt álló francia alkalmazottainak a német Continental gumiabroncsgyár, miközben Franciaországban a minimálbér összege ennek gyakorlatilag a tízszerese, havi bruttó 1343 euró. A szakszervezetek a dolgozók megalázásáról beszélnek, a cégvezetés viszont azt mondja: a munkatörvénykönyv szerintük kifejezetten demagóg előírásainak tesznek eleget, és ha nem így cselekednének, megbüntetnék őket.

"Lehetetlen helyzetben vagyunk" - nyilatkozta a tunéziai ajánlat kapcsán a német cégcsoport egyik szóvivője, hangsúlyozva, hogy a hatályos francia törvények szerint kötelező módon fel kell kínálniuk az elbocsátandó dolgozók számára a cégen belül betölthető, a képesítésüknek megfelelő munkahelyeket. Márpedig ilyennel a Continental jelenleg csak Tunéziában rendelkezik - tette hozzá.

A szóvivő azt mondta: ha nem tettek volna ajánlatot, úgy jártak volna, mint az egyik zokni gyártó cég,a melyet a bíróság tavaly 2,5 millió eurós, nem kevesebb, mint 660 millió forintos bírsággal sújtott, amiért az elbocsátott francia dolgozóinak nem kínálta fel a Romániában létrehozott új állásait. A visszás helyzettel a szakszervezetek is tisztában vannak, ám ezzel együtt úgy vélik: elképesztő cinizmus olyan bérezést javasolni a francia munkásoknak, melyet a tunéziaiak sem fogadnak el.

A jelenség egyébként a sorozatos gyárbezárások miatt egyre gyakoribb Franciaországban, februárban az amerikai Philips okozott hasonló felháborodást, amikor bejelentette, hogy bezárja a plazmaképernyőket gyártó, a francia fővárostól mintegy 80 km-re nyugatra fekvő dreux-i üzemét.

A dolgozóknak akkor székesfehérvári állást javasolt, a Continentalénál lényegesen jobb, havi 450 eurós, közel 120 ezer forintos bérezésért. Igaz, az állás betöltésének egyik feltétele a magyar nyelv ismerete volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást