Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Volt KGB-s kezébe került a híres brit napilap

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy font névleges összegért vásárolta meg Alekszandr Lebegyev orosz milliárdos, hajdani KGB-ügynök Anglia egyik legkvalitásosabb napilapját, az Independentet. A huszonnégy évvel ezelőtt alapított újság nagy adósságokat halmozott fel és csőd fenyegette.

Az Independentet, amely címében is hirdeti függetlenségét, közel negyedszázada azzal a céllal alapította három, a Daily Telegraphtól kivált újságíró, hogy legyen egy olyan országos terjesztésű brit napilap, amely egyik politikai párthoz sem húz.

Kvalitásait mindenki elismeri, de soha nem tudott kellő bevételt biztosítani. Alekszandr Lebegyev immár a negyedik tulajdonosa a lapnak. Nem tudni, pontosan mit remél üzleti lépésétől, de annyi bizonyos, hogy van gyakorlata sajtótermékek menedzselésében.

Övé az oroszországi Novaja Gazeta, és tavaly - úgyszintén egy fontért - megvette London népszerű esti lapját, az Evening Standardet. Ezt azóta délután fél 5-től ingyen osztogatják a metróállomások előtt. Olyan tartalmas és színvonalas, hogy lesöpörte a porondról két vékonyka vetélytársát, és nyilvánvalóan megél a benne közölt rengeteg hirdetésből.

Az Independent sok mindent megpróbált az életben maradáshoz. Ez volt az első angol minőségi újság, amely feladta a lepedőnyi méretét, és ugyanakkorára zsugorodott, mint a bulvárlapok. Így könnyebb olvasni a metrón vagy buszon. Példáját a többiek is követték.

Aztán kitalálták a szerkesztők, hogy a címlapon csak egyetlen időszerű, fontos témával foglalkoznak. Az olvasók ettől úgy érezhetik, hogy az Independentnek a nagy kérdésekről határozott véleménye van.

Mégis visszaesett a példányszáma, már csak 183 és fél ezren olvassák a 60 millió lakosú szigetországban, ezzel pedig utolsó helyen áll a Times, a Daily Telegraph, a Guardian, a Daily Express és a Daily Mail mögött. 2009-re 12 és fél millió adósságot halmozott fel. De a minőségből nem enged, vasárnapi testvérlapjával együtt 400 alkalmazottja van.

Éljenezve fogadták

Alekszandr Lebegyevnek persze nincsenek főszerkesztői ambíciói, ő csak igazgatósági tag lesz új lapjánál, a fia Jevgenyij pedig vezérigazgató.

"Számomra egy újság megvásárlása nem üzlet, hanem felelősség. Tényfeltáró riportokkal akarom felvenni a küzdelmet a nemzetközi korrupció ellen" - mondta moszkvai sajtóértekezletén Lebegyev.

Vajon az Independentet is ingyen fogják osztogatni? Az ötvenegy éves Lebegyev nem menne tönkre e módszer kipróbálásában. Vagyona több mint 3 milliárd dollár, övé többek közt az Aeroflot légiforgalmi társaság egyharmada és az Iljusin harci gépeket gyártó cég nagy része.

Lebegyev a közgazdaságtudomány kandidátusa, a KGB-nél is a gazdasági tudását kamatoztatta. A kommunista szovjet rendszer összeomlása után kilépett a titkosszolgálattól, megvette a nehézségekkel küzdő orosz Takarékbankot, amit azután a legnagyobb orosz pénzintézetek egyikévé fejlesztett.

Az Independent munkatársai a jelek szerint előlegezik számára a bizalmat, a tulajdonosváltás hírét megéljenezték.