Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az életüket féltik az egészségügyi csomagot megszavazó képviselők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fenyegetik az amerikai kongresszusi képviselőket, amiért megszavazták Barack Obama egészségügyi csomagját. Miközben az elnök kampánykörúton próbálja meggyőzni a polgárokat, vannak, akik már-már tettlegességig mennek a tiltakozásban, amiért Washington "állami kézbe veszi" az egészségügyet.

Téglával betört ablakok, fenyegető telefonüzenetek, kikapcsolt gázvezeték, fegyveres harcra felszólító milicisták és levélben küldött fehér por. Többek között ezek a kézzel fogható jelei annak, hogy az amerikai egészségügyi szolgáltatás minden polgárra való kiterjesztését - "a szocializmust" - ellenzők, nem nyugszanak bele a reformba. És azok is fenyegetőznek, akik örülnek a reformnak. Demokraták és néhány republikánus képviselő is arról beszél, hogy zaklatják őket.

A politikusok egy ideig nem foglalkoztak a szenvedélyes tiltakozókkal, sőt, a másik oldalt vádolták azzal, hogy elégedetlenséget szított. Most azonban már megszólaltak: "Elég volt, hagyják abba!" - mondta Eric Cantor republikánus kongresszusi frakcióvezető. A késhegyre menő viták ellenére a kongresszusi demokraták és republikánusok első embere, Nancy Pelosi és John Boehner közösen ítélték el a fenyegetéseket.

A demokraták közül tíz küldött számolt be incidensekről. Négy esetben az irodájukat támadták be, bár eddig jobbára csak fenyegető telefonhívásokat kaptak. Egy sor képviselő kapott rendőri védelmet, eddig azonban még nem tartóztattak le senkit - jegyezte meg az AP. A kongresszusi képviselők elleni, feladatuk ellátása miatti erőszakkal való fenyegetés egy év börtönbüntetéssel sújtható az Egyesült Államokban.

Republikánus képviselők pedig arról beszéltek, hogy különböző üzenetekben rasszistának nevezték őket, amiért ellenzik a reformot. Az előbb említett Eric Cantor egyik irodájának ablakát egy fegyver golyója ütötte át - a rendőrség később azt mondta, hogy az elkövető nem célzott az épületre. "Remélem, rákot kapsz és meghalsz" - üzente egy telefonáló annak a republikánus képviselőnek, aki kikötötte, hogy az állam nem pénzelheti az abortuszt, majd később a demokratákkal szavazott.

Egy másik honatya egy hurokba kötött kötelet ábrázoló faxot kapott. "Levadászlak, és zaklatni fogom a családodat" - írták neki. A kongresszusi hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy szervezett gyűlöletkampány folyna a képviselők ellen.