eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az életüket féltik az egészségügyi csomagot megszavazó képviselők

Fenyegetik az amerikai kongresszusi képviselőket, amiért megszavazták Barack Obama egészségügyi csomagját. Miközben az elnök kampánykörúton próbálja meggyőzni a polgárokat, vannak, akik már-már tettlegességig mennek a tiltakozásban, amiért Washington "állami kézbe veszi" az egészségügyet.

Téglával betört ablakok, fenyegető telefonüzenetek, kikapcsolt gázvezeték, fegyveres harcra felszólító milicisták és levélben küldött fehér por. Többek között ezek a kézzel fogható jelei annak, hogy az amerikai egészségügyi szolgáltatás minden polgárra való kiterjesztését - "a szocializmust" - ellenzők, nem nyugszanak bele a reformba. És azok is fenyegetőznek, akik örülnek a reformnak. Demokraták és néhány republikánus képviselő is arról beszél, hogy zaklatják őket.

A politikusok egy ideig nem foglalkoztak a szenvedélyes tiltakozókkal, sőt, a másik oldalt vádolták azzal, hogy elégedetlenséget szított. Most azonban már megszólaltak: "Elég volt, hagyják abba!" - mondta Eric Cantor republikánus kongresszusi frakcióvezető. A késhegyre menő viták ellenére a kongresszusi demokraták és republikánusok első embere, Nancy Pelosi és John Boehner közösen ítélték el a fenyegetéseket.

A demokraták közül tíz küldött számolt be incidensekről. Négy esetben az irodájukat támadták be, bár eddig jobbára csak fenyegető telefonhívásokat kaptak. Egy sor képviselő kapott rendőri védelmet, eddig azonban még nem tartóztattak le senkit - jegyezte meg az AP. A kongresszusi képviselők elleni, feladatuk ellátása miatti erőszakkal való fenyegetés egy év börtönbüntetéssel sújtható az Egyesült Államokban.

Republikánus képviselők pedig arról beszéltek, hogy különböző üzenetekben rasszistának nevezték őket, amiért ellenzik a reformot. Az előbb említett Eric Cantor egyik irodájának ablakát egy fegyver golyója ütötte át - a rendőrség később azt mondta, hogy az elkövető nem célzott az épületre. "Remélem, rákot kapsz és meghalsz" - üzente egy telefonáló annak a republikánus képviselőnek, aki kikötötte, hogy az állam nem pénzelheti az abortuszt, majd később a demokratákkal szavazott.

Egy másik honatya egy hurokba kötött kötelet ábrázoló faxot kapott. "Levadászlak, és zaklatni fogom a családodat" - írták neki. A kongresszusi hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy szervezett gyűlöletkampány folyna a képviselők ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×