Obamának még van oka az aggodalomra

Infostart
2010. március 24. 19:20
Barack Obama amerikai elnök történelmi győzelemnek nevezte az egészségügyi reformcsomag elfogadását, amely forradalmi módon átalakítja az amerikai egészségügyet, de az ellenzéki republikánusok éppen ettől félnek. Azt mondják, az "európaivá" teszi az amerikai kormányzatot.

Barack Obama régen mosolygott már olyan szélesen, mint amikor az őt fotózó, ünneplő demokrata képviselők és egy kisfiú társaságában aláírta átfogó egészségügyi reformcsomagját. Az "eposzinak" nevezett csata egy utolsó fejezete még zajlik a Szenátusban, de a törvényt kiegészítő lépések elfogadását a demokraták már formalitásnak tartják, mert gyorsított eljárásban szavaznak róluk, és elég lesz az egyszerű többség is.

Akkor lesz csak gond, ha az ellenzék olyan, lényegi módosításokat tud keresztülvinni, amelyek nyomán a Kongresszusban ismét meg kell szavaztatni az egész csomagot.

Obama most úgy érzi: elérte egyik kitűzött célját - hogy 32 millió, egészségbiztosítással nem rendelkező állampolgárra is kiterjedjen a szolgáltatás. 2014-től lesz kötelező a biztosítás: vagy a munkaadóknak vagy a munkavállalóknak kell fizetniük azt, aki ezt elmulasztja, megbírságolják.

A reformot egységesen ellenző republikánusok a vereség ellenére keresik a kifogásokat. Egyikük például benyújtott egy módosítást, amelynek értelmében a szexuális bűncselekmények elkövetői nem juthatnának potenciálnövelő Viagra tablettához állami pénzből. Az ellenzékiek kedden is ostorozták a reformot, mondván, hogy az költséges, megnöveli az állam hatalmát, és "európai stílusú kormányzást" hoz - éreztetve, mennyire idegen számukra az európai típusú szociális ellátórendszer gondolata.

A republikánusok emellett helyi szinten is folytatják kampányukat: 13 állam republikánus igazságügyi minisztere pert indított a törvény visszavonásáért, mert az "alkotmányellenes".

Az elnök közben nem elégszik meg a hajszál híján megszerzett győzelemmel, és útnak indul, hogy "eladja" reformját a szkeptikus közvéleménynek. Van dolga, mert a Bloomberg felmérése szerint csak az amerikaiak 40 százaléka támogatja a reformot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást