A fertőzött víz rosszabb, mint a háború

Infostart
2010. március 23. 12:39
A szennyezett vagy fertőzött víz több ember halálát okozza évente, mint a háborúk és az erőszak - figyelmeztetett az ENSZ a víz világnapján. A fejlődő világban szinte az összes szennyvizet kezeletlenül öntik a folyókba és a tengerekbe, miközben sok ivóvíz elfolyik a rosszul fenntartott vezetékhálózatok miatt.

A helyzet különösen Nyugat- és Közép-Afrikában rossz, ahol 155 millió ember, azaz a lakosság közel 40 százaléka nem fér hozzá tiszta ivóvízhez. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az emberiség megcsúfolásának nevezte a szennyezett víz okozta elhalálozásokat. A régióban az utóbbi húsz évben rosszabbodott a helyzet, mert 30 millióval növekedett azoknak a száma, akik nem férnek hozzá tiszta vízhez. Az ivóvíz hiánya hátráltatja a szegénység elleni küzdelmet - jegyzi meg a világszervezet.

Világszerte ugyanakkor javultak a statisztikák: 1990-hez képest, amikor a világ lakosságának 49 százaléka jutott hozzá tiszta ivóvízhez, ma már több mint 60 százalék mondhatja el ezt magáról.

A fejlődő világ országaiban a szennyvíz nagy része azonnal a folyókba vagy a tengerekbe kerül. A megtisztított, és emberi fogyasztásra alkalmas víz több mint fele pedig elfolyik a rosszul karbantartott hálózatokban. A csőrendszerek kijavításával 90 millió embert lehetne tiszta ivóvízhez juttatni anélkül, hogy jelentős beruházással új vezetékeket építenének - mondja az ENSZ.

Évente közel kétmillió gyermek hal meg a szennyezett víz által terjesztett betegségekben és több mint két millió ember bélfertőzések nyomán.

A statisztikának különös jelentőséget adott, hogy a tiszta vízről szóló konferencián adta azt közre az ENSZ. A tanácskozás színhelyétől pár kilométerre, Nairobi egymilliós Kibera nyomornegyedében az emberek továbbra is minden nap sorban állnak az utcai csapoknál, hogy vízhez jussanak. A bódékban nincsenek mellékhelyiségek így az emberek az utcára dobják az ürüléket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást