Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eldőlhet az amerikai egészségügyi reform sorsa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétvégi szavazásra készülnek Barack Obama elnök egészségügyi reformjáról a demokrata párt képviselői, és az utolsó pillanatban további engedményekkel akarják segíteni a sokat bírált terv elfogadását. Például azt mondják, hogy 10 év alatt 100 milliárd dollárt spórolnak majd meg vele.

További 32 millió amerikaira terjesztené ki az egészségügyi szolgáltatást Barack Obama sokat reformált reformterve, amelynek végszavazását vasárnap tartják a washingtoni Kongresszusban.

A törvény kötelezővé tenné, hogy egészségügyi állapottól függetlenül biztosítsák a polgárokat, viszont nem lesz olyan állami biztosító, amely áraik lenyomására késztetné a magáncégeket.

Az Obama-terv így is szenvedélyes vitákat kavart, és az utóbbi hónapokban megjelent az elnök ellen kampányoló, sőt, még a republikánusokkal is néha összevesző, úgynevezett "teadélután mozgalom". Az aktivisták szerint Obama bevezeti a szocializmust és lerombolja az egészségügyet a mindenkire kiterjedő szolidaritással.

A kongresszusi demokraták, akiknek soraiban az elmúlt hónapokban szintén sok ellenző akadt, most azzal próbálják népszerűsíteni a javaslatot, hogy az 10 év alatt, 100 milliárd dollárt takarít meg az adófizetőnek. Összehasonlításul azonban: az amerikai adófizetők egy év alatt 700 milliárdot áldoztak a bankrendszer megmentésére.

A kongresszusi republikánusok értésre adták: minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a "veszélyes és drága" javaslatból soha ne legyen törvény.

Obama annyira fontosnak tartja a szavazást, hogy lemondta ázsiai és ausztráliai útját. "Bízom benne, hogy átmegy a törvény, és azért bízom, mert ez a helyes lépés" - mondta az elnök a Fox Newsnak adott, néha indulatos hangú interjújában.

Az amerikai polgárok egy része ugyanakkor értetlenül szemlélheti majd a javaslat elfogadását, például az olyan lépéseket, hogy a kongresszusi demokraták, a szenátus által elfogadott változatot akarják megszavaztatni az alsóházban, vagy az olyan fogásokat, hogy törvény a módosító indítványok elfogadása után is elfogadottnak minősül.

Ha az alsóházban átmegy a törvény, akkor a Szenátusban a republikánusok már nem tudják blokkolni azt, és így a felsőház is jóváhagyja. Ebben az esetben pedig megvalósul az egyik terv, amire Obama feltette elnökségét: hogy szinte minden polgárra kiterjessze az egészségügyi ellátást.