Kirúgja az engedetleneket Medvegyev

Infostart
2010. március 18. 05:40
Dmitrij Medvegyev orosz elnök meg akarja erősíteni tekintélyét, és értésre adta: elégedetlen, amiért lassan haladnak a reformok. Éppen ezért ezentúl elbocsátják azokat a hivatalnokokat, akik nem követik az utasításait.

Dmitrij Medvegyevnek az úgynevezett tandemokráciában - amikor is a nála befolyásosabb Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel közösen kormányoz -, a csendestárs szerepét szánták.

A kommentátorok és az orosz közvélemény jelentős része szerint Vlagyimir Putyin elnökként tér vissza, miután az alkotmány előírásainak megfelelően nem választathatta újra magát két periódus után, de Medvegyev távozásával ismét elfoglalhatná a hivatalt.

Utódja - vagy elődje - azonban egyre gyakrabban érezteti, hogy nem akar szürke végrehajtó maradni. A két éve hatalomra került Medvegyev azzal kampányolt, hogy modernizálja Oroszország nyersanyagokra épülő gazdaságát, és liberalizálja a politikai rendszert. Kedden azonban jelezte: elégedetlen, amiért nem sokat tudott elérni.

Egy videokonferencia során figyelmeztette az elnök által kinevezett kormányzókat és hivatalnokokat: elege van, hogy nem hallgatnak az utasításaira. "Kifogások vannak, de a lényeg az, hogy nem csináltak semmit. Azokat, akik nem hajtják végre az utasításokat, elbocsátjuk, és az utcára dobjuk" - keménykedett Medvegyev.

Az eseményről készült tudósítást az orosz tévéhiradók is bemutatták, az elnök pedig közölte: negyedévenként hasonló tanácskozásokat tart majd.

Medvegyev értésre adta, hogy szeretne magának egy második elnöki periódust, és megmutatta, hogy komolyan gondolja a bürokraták elleni fenyegetését. Februárban 18 belügyi illetékest, köztük 17 tábornokot bocsátott el Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd halála miatt, akitől a börtönben megtagadták az orvosi ellátást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást