Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyosak a gondok a hadseregben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlinben a hadsereg polgári főfelügyelője rossz bizonyítványt állított ki a katonaságnál uralkodó állapotokról. Kiváltképpen az egészségügyi ellátás terén mutatkozó nehézségeket ostorozta éves jelentésében.

Reinhold Robbe a védelmi minisztérium számára készített jelentésében rámutatott arra, hogy a katonanők hátrányos megkülönböztetése, sőt szexuális jellegű zaklatása ma is gyakori eset a hadseregben.

A frissen sorozottakat nem egyszer megalázó helyzetbe kényszerítik a feletteseik, de a neonáci színezetű tivornyákat sem sikerült teljesen felszámolni, holott az előző évek jelentései nyomán a parancsnokok nagyobb figyelmet szenteltek az ilyen kisiklásoknak.

A véderő strukturális felépítése is reformra szorul, mert komoly akadozások vannak a parancsnokságok közti együttműködésben.

Egyre nagyobb problémának tűnik az egészségügyi ellátás romlása is: sok esetben csak polgári orvosok bevonásával tudtak úrrá lenni a betegségeken, egyre kevesebb ugyanis a katonaságnál a mentőorvos, a sebész, a szemész és a fogász. Ennek is főleg anyagi okai vannak, mert a védelmi minisztérium kiadásaira is rányomja bélyegét az általános takarékosság.

A berlini törvényhozás által megbízott főfelügyelő szerint az Afganisztánba kivezényelt 2500 főből álló német alakulat egészségügyi ellátásában is komoly fennakadások vannak, és a bevetések során traumát elszenvedett katonák utókezelése sem biztosított.

A jelentés ugyanakkor elismeréssel méltatta a külföldre vezényelt egységek összetartását valamint találékonyságát a nehéz helyzetek áthidalására.

Reinhold Robbe öt évvel ezelőtt vette át a hadsereg feletti polgári ellenőrzést de jelezte, hogy most előterjesztett jelentése az utolsó, mert megválik tisztségétől.