eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Súlyosak a gondok a hadseregben

Berlinben a hadsereg polgári főfelügyelője rossz bizonyítványt állított ki a katonaságnál uralkodó állapotokról. Kiváltképpen az egészségügyi ellátás terén mutatkozó nehézségeket ostorozta éves jelentésében.

Reinhold Robbe a védelmi minisztérium számára készített jelentésében rámutatott arra, hogy a katonanők hátrányos megkülönböztetése, sőt szexuális jellegű zaklatása ma is gyakori eset a hadseregben.

A frissen sorozottakat nem egyszer megalázó helyzetbe kényszerítik a feletteseik, de a neonáci színezetű tivornyákat sem sikerült teljesen felszámolni, holott az előző évek jelentései nyomán a parancsnokok nagyobb figyelmet szenteltek az ilyen kisiklásoknak.

A véderő strukturális felépítése is reformra szorul, mert komoly akadozások vannak a parancsnokságok közti együttműködésben.

Egyre nagyobb problémának tűnik az egészségügyi ellátás romlása is: sok esetben csak polgári orvosok bevonásával tudtak úrrá lenni a betegségeken, egyre kevesebb ugyanis a katonaságnál a mentőorvos, a sebész, a szemész és a fogász. Ennek is főleg anyagi okai vannak, mert a védelmi minisztérium kiadásaira is rányomja bélyegét az általános takarékosság.

A berlini törvényhozás által megbízott főfelügyelő szerint az Afganisztánba kivezényelt 2500 főből álló német alakulat egészségügyi ellátásában is komoly fennakadások vannak, és a bevetések során traumát elszenvedett katonák utókezelése sem biztosított.

A jelentés ugyanakkor elismeréssel méltatta a külföldre vezényelt egységek összetartását valamint találékonyságát a nehéz helyzetek áthidalására.

Reinhold Robbe öt évvel ezelőtt vette át a hadsereg feletti polgári ellenőrzést de jelezte, hogy most előterjesztett jelentése az utolsó, mert megválik tisztségétől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×