Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már nem tabutéma az elnök egészségi állapota

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sikeres epeműtétet hajtottak a heidelbergi egyetemi klinikán az egyiptomi elnökön. Hoszni Mubarak állapotáról hivatalos kommüniké tájékoztatta a nyilvánosságot, ami példa nélkül áll az államfő 1981-ben történt hivatalba lépése óta, ugyanis az egészsége eddig tabutémának számított. Mubarak a műtét előtt találkozott Angela Merkel kancellárral, akivel megvitatta a közel-keleti kibontakozás lehetőségét.

Az orvosok véleménye szerint a 81 esztendős egyiptomi elnök állapota rohamosan javul, habár a kórházat még rövid sétára sem tudta elhagyni.

Hoszni Mubarakon a heidelbergi egyetemi klinikán epeműtétet hajtottak végre, és erről a kairói hírközlő szervek is tájékoztatták Egyiptom lakosságát. Az államfő egészsége eddig tabutéma volt, noha az utóbbi időben szemmel láthatóan legyengült.

A műtét óta ismét fellángolt a vita hivatali utódlása körül. Noha az 1981 óta Egyiptom élén álló Mubarak ismételten hangoztatta, hogy utolsó leheletéig hazája szolgálatában akar állni, a közelmúltban, Kairóban plakátok jelentek meg, amelyek fiával, Gamallal együtt ábrázolják, és arra utalnak, hogy Gamal lesz a kormánypárt jelöltje, ha az államfőnek egészségi vagy más okból meg kellene válnia az államügyek vezetésétől.

A jövőre tervezett elnökválasztásra azonban más jelölt is akadt. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábbi igazgatója, Mohamed El-Baradei a közelmúltban visszatért hazájába és a kairói repülőtéren óriási tömeg üdvözölte. A lelkes fogadtatást diplomáciai körökben úgy értékelték, hogy a lakosság egy része nagyra értékeli Baradei korábbi nyilatkozatait, amelyekben bírálta a politikai szabadság hiányát Egyiptomban.

Noha Baradei eddig még nem jelentette be hivatalosan, hogy akar-e indulni a jövőre tervezett elnökválasztáson, arra már utalt, hogy a kairói törvényhozásban képviselt pártok egyike nevében sem kívánja jelöltetni magát. Márpedig az egyiptomi alkotmány értelmében csak pártok jelöltjei indulhatnak az elnökválasztáson.

Szombaton nagyszabású aláírásgyűjtés kezdődött Baradei meggyőzésére, illetve az alkotmány módosítására. Ha legalább egy millióan támogatják a kezdeményezést, Mubarakkal szemben már esélyes jelöltként léphet a politika színpadára.

Alighanem ennek megakadályozására a kormánypárt máris felajánlotta az ellenzéki pártoknak, hogy a jövő évi parlamenti választáson a jelenleginél mindenképpen jóval több mandátumra számíthatnak - ha elállnak Baradei támogatásától.

Berlinben és az egész nyugati világban feszülten figyelik a kairói fejleményeket, mert Egyiptom kulcs-szerepet játszik a közel-keleti helyzet alakulásában, továbbá bástyának számít a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben is.