Németország megduplázta fegyvereladásait

Infostart
2010. március 16. 09:00
Németország az elmúlt 5 esztendőben 100 százalékkal növelte külföldre irányuló fegyverszállításait, így az Egyesült Államok és Oroszország után a fegyverexport terén a harmadik helyre küzdötte fel magát. Berlinben az ellenzéki pártok felháborodással fogadták a hírt.

 A stockholmi intézet tanulmánya utal arra, hogy Németországban a hadászati célzatú nehézipari termékek gyártása az elmúlt 5 év során megduplázódott.

Kiváltképpen a német páncélosok és tengeralattjárók iránt nőtt meg a nemzetközi érdeklődés. A jelentésből kiderül az is, hogy Görög- és Törökország, valamint a Dél-afrikai Köztársaság a német fegyveripar legfontosabb kereskedelmi partnere.

A berlini kormány részéről nem fűztek megjegyzést a hírhez, a törvényhozásban képviselt ellenzéki pártok viszont felháborodással fogadták a jelentést. Míg azonban a Zöldek vezetője, Claudi Roth csupán az ügyletek parlamenti ellenőrzését követelte, a Baloldali Párt helyettes frakcióvezetője a hadianyag kivitel végérvényes betiltását sürgette.

A Szociáldemokrata Párt szóvivője már árnyaltabban fogalmazott, amikor nem talált kivetendőt a NATO tagállamokba irányuló német fegyverexportot illetően, de hangsúlyozta, hogy a harmadik világ esetében már jóval nagyobb körültekintésre és fenntartásra lenne szükség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást