eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma

"Csúfos kudarcot vallott a világ"

"A világ csúfosan kudarcot vallott, amikor a vadon élő tigrisek megóvásáról volt szó" - így kommentálta az ENSZ azt, hogy a vadmacska fajt a kihalás fenyegeti. Ennek egyik oka az, hogy orvvadászok ölik a tigriseket, amelyeknek testrészeit egyes helyeken gyógyító hatásúnak tartják.

20 évvel ezelőtt még 100 ezer tigris élt vadon, ma már csak 3200 - mondta az ENSZ egyik magas rangú illetékese. Willem Wijnstekers, a Veszélyeztetett Fajok Védelmével Foglalkozó Nemzetközi Konvenció főtitkára egy kéthetes katari konferencián azt mondta: csúfosan kudarcot vallott a világ, és azt sürgette, hogy a kormányok működjenek együtt az Interpollal az orvvadászok megfékezéséért és az illegális tigris-termékek kereskedelme ellen.

A tigris több nép kultúrájában meghatározó szereplő, de most szó szerint kihalás fenyegeti - mondta a főtitkár.

A tigriseket bundájuk és testrészeik miatt vadásszák. Az ENSZ konferencián több mást, veszélyeztetett állatfaj védelmét is fontolgatják. Az utóbbi időben például megugrott az orrszarvúk vadászata. Fel akarnak lépni az elefántok gyilkolása és a jegesmedve szőrme kereskedelme ellen is.

Terítéken lesz még az atlanti, kékuszonyú tonhal exporttilalma, amely miatt az ázsiai és nyugati országok összecsapására lehet számítani. A kékuszonyú tonhal állomány jelentősen visszaesett, különösen az Atlanti-óceánban. Egyes kormányok támogatják a teljes halászati tilalmat, hogy helyre tudjanak jönni a populációk. Japán azonban már előre közölte, hogy nem tartja majd tiszteletben az esetleges halászati tilalmat.

Ebből a fajta tonhalból a kifogott halak 80 százaléka Japánba kerül. A nyers tonhal fontos adaléka a szusi és a szasimi ételeknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×