Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az idősebb nők dicsérete

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vizinczey István 1956 óta Kanadában és Angliában élő író "Az idősebb nők dicsérete" című regényét, amely az 1965-ös első angol nyelvű kiadás óta, a fordításokat is beleszámítva, ötmillió példányban kelt el, most a Modern Klasszikusok sorozatában jelenteti meg újra a Penguin Könyvkiadó.

Vizinczey István regényét - amelynek András nevű főhőse Magyarországon egymás után hódítja meg a nála idősebb nőket, majd a forradalmat átélve elmenekül az országból, de hódításaival a nyugati világban sem hagy fel - 1960 táján egymás után utasították el a kanadai könyvkiadók.

A szerző ismeretlen volt és kiejthetetlen nevű, a regény pedig nem íródott azon a csavaros, elmés angol irodalmi nyelven, amit a közönség szeret. Vizinczey István a sokadik elutasítás után, barátaitól gyűjtött pénzt és szerzői kiadványként jelentette meg a művét. "Az Idősebb nők dicsérete" hetek alatt a legnagyobb példányszámban eladott könyvek közé került, újranyomásért, fordítási jogaiért versengtek a kiadók és végül film is készült belőle.

A harminc éves szerző egy szemüveges, áldozatkész 35 éves lánynak, Gloriának diktálta gépbe művét, de akkoriban jelent meg az életében egy szőke szépség is, akivel összeköltözött. Ám az író hamarosan visszatért Gloriához, mert a szőke bombázóval nem lehetett irodalomról vagy komolyzenéről beszélgetni. Gloriát vette feleségül, immár 46 éve házasok, Vizinczey Gloria ma jó karban lévő, nyolcvanegy éves hölgy.

A feleségével Londonba költözött sikerszerző, akinek egy elsüllyedt tengeri hajó kincseinek felderítéséről szóló második regénye is nagy példányszámot ért el, fenntartja véleményét, hogy idősebb nők is lehetnek csábítóan szépek.

Abból az alkalomból, hogy főműve most a Penguin Modern Klasszikusok sorozatában jelenik meg újra, azt a véleményét fejtette ki egy tévéműsorban, hogy egy egészséges házaspárnak még hetvenöt éves korában is lehet jó szexuális élete és egyetért a Chicagói Egyetem vizsgálatának megállapításával, amely szerint az időskori szex jót tesz szervezetnek és a kedélynek egyaránt.

Vizinczey szerint az intelligens idősebb nők nem hiúk, türelmesebbek, többet tudnak az életről és tisztában vannak azzal a fontos alapigazsággal, hogy az életnek nincs nagyobb ajándéka, mintha valakit szeretnek.