Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A népszerű üdülőhelyeket is elérte a mexikói drogháború

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai és a mexikói hatóságok a drogkartelleket vádolják az egyik amerikai konzulátus három dolgozójának meggyilkolásával. Az erőszak elérte a népszerű üdülőhelyet, Acapulcót is, ahol 17 embert öltek meg bandaháborúban a hétvégén.

A szülőket agyonlőtték, a terepjáró hátsó ülésén utazó csecsemő életét megkímélték a támadók a Mexikó és az Egyesült Államok határán fekvő, gyilkosságairól elhíresült Ciudad Juarezben.

Az apa és az anya az amerikai konzulátus alkalmazottja volt. Néhány perccel korábban fedezték fel a városban egy másik konzulátusi dolgozó mexikói férjének holttestét, szintén egy autóban. A vele utazó, 4 és 7 éves gyermekei megsebesültek.

Az amerikai külügyminisztérium ezt követően engedélyezte a mexikói konzulátus öt dolgozójának, hogy családjaikat biztonságosabb helyekre küldjék. Az állampolgároknak pedig azt javasolták, hogy ha nem szükséges, akkor ne utazzanak a szomszédos ország négy, északi szövetségi államának egyes területeire.

Úgy tűnik, a mexikói drogkartelleket, amelyek ellen a kormány gyakorlatilag háborút visel, nem érdeklik a civil áldozatok, mert egyre több olyan embert ölnek meg, akiknek nincs közük a kábítószer-kereskedelmhez.

Csak az elmúlt hétvégén több mint 50 ember lelte halálát a bandák háborújában. A népszerű üdülőhelyen, Acapulcóban 17-en haltak meg. Az áldozatok közül négyet lefejeztek. A halottak között volt hat járőröző rendőr is.

Acapulcót és Guerrero szövetségi államot a nagyhatalmú La Familia kartell ellenőrzi. Mivel Felipe Calderón szövetségi elnök 50 ezer katonát vezényelt ki a bandák elleni háborúra, a megszorongatott bűnszövetkezetek között kiújult a csempészútvonalak ellenőrzéséért folytatott harc.

A mexikói kormánynak azonban különösen kellemetlen, hogy immár a turistaparadicsomokat sem kerüli el az erőszak. Mexikó egyik fő bevételi forrása a turizmus, és az ágazat még fontosabb lett a gazdasági visszaesés miatt.

Guerrero állam egy másik városában golyózápor fogadta egy helyen a házkutatásra érkező katonákat. A fényes nappal, a városközpontban található háznál történt összecsapásban 10 feltételezett drogcsempész és egy katona halt meg.