Sok német visszasírja a berlini falat

Infostart
2010. március 15. 21:30
Húsz évvel Németország újraegyesítése után a lakosság körében még eleven a múlt, sőt sokan egyenesen visszasírják a falat. Az egyik televíziós csatorna Határ című adását követően készült nagyszabású közvélemény-kutatás riasztó tényekre világít rá.

A Sat1 csatorna Határ című adását a Bildzeitung nevű bulvárlap felhasználta arra, hogy megtudja, miként vélekedik a lakosság az ország közel fél évszázados megosztottságáról. Kiderült, hogy minden negyedik ember szívesen venné, ha ma is állna a Berlint kettéosztó fal. 16 százalékban vallják, hogy Németország számára nagy áldás lenne a keleti és a nyugati tartományok elválása.

A felmérésben az is szembeötlő, hogy ebben a kérdésben gyakorlatilag azonos az arány a kelet- és a nyugatnémetek részéről. Az egykori NDK-ban élő válaszadók 80 százaléka úgy vélte, szívesen élne egy szocialista rendszerben, ha szavatolnák számára a munkalehetőséget és a szociális biztonságot, de a nyugatnémetek kétharmada is erre az álláspontra helyezkedik.

Nagyobb az eltérés viszont a szabadság fogalmának megítélésében, ugyanis a nyugati országrész lakosságának közel fele a szabadságot tekinti a legfontosabb politikai célnak, míg a keletnémetek alig 28 százaléka tör lándzsát a szabadság mellett. Így nem véletlen, hogy a választási voksot is alkuba bocsátanák: a volt NDK polgárainak közel 15 százaléka 5 ezer euróért bármely pártnak eladná a szavazatát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást