eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyenge volt a téli turistaidény a Magas Tátrában

Gyengén sikerült az idei téli turistaidény a szlovákiai Magas Tátrában, a látogatók számának csökkenését nem sikerült megállítani.

Az előzetes statisztikai adatok szerint az óriáshegységben elszállásolt vendégek száma az előző év hasonló időszakához viszonyítva mintegy nyolc százalékkal csökkent. Drámaibb volt a visszaesés a sífelvonók és síliftek esetében, itt körülbelül 20 százalékos forgalom visszaesést jegyeztek fel.

Peter Chudy, a Magas Tátrai Idegenforgalmi Társulás igazgatója a SITA hírügynökségnek nyilatkozva a jelenség legfőbb okát a folytatódó gazdasági válságban és az állandóan emelkedő munkanélküliségben látja.

Gondot okozott az is, hogy az idén kevesebb volt a hó, mint elmúlt években, emiatt több pályát nem tudtak megnyitni. A mai napig nem lehet síelni például a Lomnici nyeregben vagy a Tarajkán, ahol nincs lehetőség a műhó előállítására.

Peter Chudy szerint a 2008-rekordévhez viszonyítva az idei téli idényben a látogatottság visszaesése csaknem 50 százalékos lesz, a szállodai vendégek száma mintegy 40 százalékkal esett vissza. Nem csupán a hazai látogatók maradtak el, de külföldről is sokkal kevesebben érkeztek, mint a korábbi években. Különös az orosz, ukrán és a lengyel turisták száma csökkent.

Nem segítette a tátrai turistaforgalmat az sem, hogy a több légitársaság az év elejétől törölte poprádi járatait, a Tátra alatti repülőtéren ma már alig van forgalom.

A Magas Tátrai Idegenforgalmi Társulás elnöke úgy véli, hogy már most fel kell készülni a következő téli idényre, több sípályát kell ellátni műhóágyukkal, sífutópályákat kell létesíteni Ótátrafüreden és Tátralomnicon is, és csökkenteni kell a síbérletek árát is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×