Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb fejezet kezdődött a játékkonzolok háborújában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Sony bejelentette, hogy a Playstation 3 játékkonzoljához készült, mozgásérzékelős irányítóval rukkol ki a piacra. A japán óriás ezzel a rivális Nintendo Wii potenciális felhasználóit akarja elcsábítani, akik a mozgásérzékelés miatt inkább az egyszerűbb berendezést választották.

Újabb fejezet a konzolok háborújában: a Sony bemutatja a nem igazán fantáziadúsan Move Controllernek, azaz mozgásérzékelőnek nevezett mozgásérzékelő játékvezérlő eszközét.

A videojátékok szerelmeseinek, akiknek családjuk is van, régóta fejtörést okoz: melyik dobozt válasszák: a HD képminőséget produkáló Xboxot, a BluRay DVD-ket lejátszó Playstation 3-at, vagy a gyerekek által jobban kedvelt, és mozgásirányítós Wii-t. 2008-ban még kétszer annyi Nintendo Wii-t adtak el, mint Xbox-ot, és háromszor annyit, mint Playstation 3-at.

A Sony birodalom azonban most lépést tett a lázadók táborának elfoglalására. A cég az elkövetkező hónapokban piacra dobja mozgásérzékelős vezérlőjét, amellyel a Wii-játékoknál átélt szabadságot egyesíti majd a nagyfelbontású grafikus élménnyel.

Az egység együtt használható egy második vezérlővel és egy PlayStation kamerával és a három eszközt együtt majd 100 dollárért lehet megvenni. A zseblámpa-kinézetű vezértőt a Sony emberei a San Franciscó-i Játékfejlesztők Konferenciáján mutatták be.

A Sony egyik marketingfőnöke nem is rejtette véka alá, hogy át akarják csábítani a Wii-felhasználókat - azzal, hogy jóval többfajta játékot lehet a Sony platformon találni.

De nem hagyja magát az Xbox gyártója, a Microsoft sem, amely szintén búcsút akar mondani a hagyományos vezérlőnek. A születés szót idéző Natal project teljes mértékben szakít a kézben tartott, nyomógombos dobozkákkal: az eszköz a tévé tetejére került, és a játékos csupán kézmozdulataival vezérli a játékot. Lehet tehát a levegőbe bokszolni vagy rugdosni, ujjunkat csavarhúzónak használva kereket cserélni a Forma-1-es kocsin. No és hanggal vezérelni: a dobozban két kamera és több mikrofon van, hogy az ember hangszínét is jól le tudja olvasni.

Mindezek után persze a Nintendo is új vezérlővel rukkol ki, sőt még a játékos pulzusát is mérni akarja, bár egyelőre nem világos, miért?