Jobban átvészelték a válságot a közepes- és kisvállalkozások

Infostart
2010. március 11. 12:30
A közép- és kisvállalkozások jobban vészelték át Németországban a gazdasági válságot, mint az óriás cégek. Több gazdaságkutató intézet most közzétett egybehangzó felmérése szerint a kisebb cégek rugalmasabban alkalmazkodtak a kihívásokhoz, mint a nagy vállalatok.

A német gazdaság gerincét a kis- és középvállalkozások alkotják. Számuk meghaladja a 3,5 milliót. Közel 27 millió alkalmazottnak nyújtanak megélhetést, és évente csaknem másfél millió ipari tanulót képeznek ki.

Középvállalkozásnak minősül minden olyan cég, amelynek évi forgalma nem haladja meg az 500 millió eurót. A felmérések szerint a közép- és kisvállalkozások elsősorban az európai, kiváltképpen pedig a hazai piacra termelnek, következésképpen kevésbé is érezték meg a globális pénzügyi válság hatásait.

Előnyükre vált az is, hogy a berlini kormány nagyarányú konjunktúra-élénkítő intézkedésekkel igyekezett az ipar segítségére sietni. Az óriás cégek viszont kevésbé tudtak rugalmasan idomulni a válságban előállt helyzethez, és nemzetközi üzleti kapcsolataikra is rányomta bélyegét az a tény, hogy az egyes országok egymástól eltérően válaszoltak a krízis kihívásaira.

Noha az elmúlt évben 2008-hoz viszonyítva 16 százalékkal emelkedett a csődbe ment cégek száma, ezzel egy időben azonban tavaly jóval több céget alapítottak, mint egy évvel korábban, amit a gazdaságkutató intézetek kimutatása arra vezet vissza, hogy sokan a fenyegető munkanélküliségből önálló vállalkozások létesítésben látták a kiutat.

A cégcsődök számának emelkedése is részben ezzel függ össze, ugyanis számos újonnan alapított vállalkozás alig néhány hónap után tevékenységének beszüntetésére kényszerült.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást