Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A rapsztár, akit ha megmotoznak, mindig találnak nála valamit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Snoop Dogg, a 38 éves rovott múltú amerikai rapsztár, győztesen került ki a kitiltása ellen három éve kezdett jogi csatározásból, és valószínűleg újra felléphet Angliában.

A brit hatóságok igyekeznek távol tartani a szigetországtól a nemkívánatos elemeket, és kérdés, mennyire kívánatos itt a "gangsta" rapsztár jelenléte. Külleme, azaz szakállas, nyúzott ábrázata, copfba font haja nem valami bizalomgerjesztő, de még ennél is riasztóbb az, amit a bűnügyi nyilvántartás árul el róla.

1990-ben, mint a Los Angeles-i Rollin' 20 Crips banda tagja, fél évet ült kábítószerezésért. 1993-ban gyilkosság vádjával állt bíróság előtt, de felmentették. 1997-ben engedély nélküli kézifegyver-tartásért ezer dollárra büntették. Azután egyre-másra kapta a pénzbüntetéseket, mert ahányszor megmotozták, mindig találtak nála kokaint vagy marihuánát.

2003-ban azért perelték be, mert két kislányt meztelen filmezésre késztetett. Kábítószerrel csábította őket pajzánkodásra. Ezt az ügyet valahogy elsimították.

2006 májusában volt Anglia Snoop rendbontásának a színhelye. A Heathrow repülőtéren népes kíséretének azok a tagjai is be akartak menni a VIP várószalonba, akiknek csak turistajegyük volt.

Tömegverekedés tört ki, nyolc rendőr megsebesült. Ekkor kezdődött a kitiltási eljárás Snoop, azaz polgári nevén Cordozar Calvin Broadus junior ellen. Szeptemberben talán újabb tettlegességre készült, mert Kaliforniában összehajtható gumibottal akart felszállni egy repülőgépre. Ezért tízezer dolláros pénzbüntetéssel sújtották.

A brit igazságszolgáltatás fairségében bízva Snoop Dogg harcolt a kitiltása ellen. Ügyvédje bebizonyította, hogy a repülőtéri verekedést a rendőrök és British Airways alkalmazottak provokálták ki. A brit hatóságok azonban felsőbb bírói fórum elé vitték a kitiltási rendelkezést. Itt viszont azzal nyert Snoop ügyvédje, hogy az emberi jogok alapokmányának a kifejezés szabadságára vonatkozó, tizedik bekezdését idézte, letromfolva azt az érvelést, hogy Snoop "gangsta" rapszövegei bűnözésre serkentik a brit fiatalokat.

A három éve tartó eljárás majdnem három milliárd forintnak megfelelő összegbe került Angliának. Snoop Dogg már beadta kérelmét beutazási vízumra. A brit hatóságoknak van még egy fellebbezési lehetőségük. Ha ez sem gátolja meg a rovott múltú rapsztár beutazását, akkor csak abban reménykedhetnek, hogy ismét lesz a zsebében kokain. Bár ki tudja, Snoop Dogg megmotozása esetleg újabb tömegverekedést robbant ki a Heathrow repülőtéren.