eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sztrájkkal tiltakoznak a köztisztviselők a végkielégítések csökkentés ellen

Kétnapos sztrájkot kezdett hétfőn 270 ezer brit köztisztviselő. Leállt az adóhivatal, számos bíróság, a munkaerő központok és a földhivatal működése. A sztrájk minisztériumokat és múzeumokat is érint.

A köztisztviselők azért elégedetlenek, mert - tekintettel Nagy-Britannia súlyos eladósodására - tömeges elbocsátások várhatók, és az ilyenkor szokásos végkielégítés összegét a pénzügyminiszter - takarékosságra hivatkozva - csökkentette.

A kisfizetésű köztisztviselők azonban, akik évi 30 ezer fontot vagy annál kevesebbet keresek (ez mai árfolyamon majdnem 8,9 millió forint) elbocsátásuk esetén így is megkapják végkielégítésként a 2-3 évi javadalmazásuknak megfelelő összeget. A kormányzat szerint ilyen alacsony jövedelemmel rendelkezik az állomány 80 százaléka.

A köztisztviselőknek öt különféle szakszervezetük van, ezek közül legnagyobb a PCS, amely - a vonatkozó törvénynek megfelelően v postai úton előzetes szavazást tartott, és a tagsága - a többi szakszervezettől eltérően -- ha nem is nagy többséggel, de a kétnapos munkabeszüntetés mellett döntött. Ez fennakadásokat okozhat a repülőtereken és kikötőkben, bírósági pereket kell emiatt elnapolni, autóvezető-vizsgák maradnak el.

A köztisztviselők nem szívesen okoznak bosszúságot az embereknek, de úgy érzik, hogy a kormány szerződésszegésben bűnös. Felmondás esetén az új takarékossági intézkedés következtében az elbocsátottak húszezer fonttal kevesebb végkielégítést kapnak, ami mintegy hatmillió forintnak felel meg. És a kormány könnyebben határoz leépítésekről, ha ezek kevesebb kiadással járnak számára. Az elmúlt néhány év során 100 ezer brit köztisztviselő munkahelye szűnt meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×