Szlovákiában vizsgálhatják a vagyon eredetét

Infostart
2010. március 5. 11:40
Szlovákiában a jövőben lehetőség nyílik arra, hogy a hatóságok kivizsgálják az állampolgárok magánvagyonának eredetét. Ezt a most elfogadott vagyoneredeti törvény teszi lehetővé.

A jogszabály elfogadását hónapokig tartó parázs vita előzte meg. A most elfogadott új törvény, illetve alkotmánymódosítás szerint az állam elkobozhatja annak a vagyonát, aki nem fogja tudni bizonyítani, hogy tulajdonát tisztességes, törvényes úton szerezte.

Hasonló jogszabályt már az előző, Dzurinda-kormány idején is elfogadott a parlament, ám azt később az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette. Most azért volt szükség az alkotmány módosítására, hogy az alkotmánybíróság ne korlátozhassa vagy semmisíthesse meg a törvény hatályát, úgy ahogy azt korábban tette.

A sokat vitatott jogszabályt a kormánykoalíció vezető pártja, a Smer, a Szlovák Nemzeti Párt és az ellenzéki pártok, köztük az MKP segítségével vitte keresztül. Vladimír Meciar volt kormányfő, a HZDS elnöke alkotmányellenesnek minősítette a jogszabályt. Pártja képviselői a törvény elfogadása ellen szavaztak. A szlovák sajtó szerint Meciar egyike lehet azoknak, akiket az új törvény érinthet.

Robert Fico miniszterelnök szerint a törvény segít a bűnözők, a korrupt politikusok és köztisztviselők vagyonának elkobzásában.

Ha valamely magánszemélynek vagy vállalatnak gyanús lesz a vagyona - amelynek értéke a minimálbér 1500-szorosával, mintegy 450 ezer euróval kell hogy meghaladja az illető bizonyítható jövedelmét -, akkor a pénzügyi hatóságok, rendőrség javaslatot nyújthatnak be az ügyészséghez, hogy az vizsgálja meg a vagyon eredetét. A bizonyítási kényszer a vagyon tulajdonosára hárul.

Az érintettnek 30 napja lesz arra, hogy bebizonyítsa vagyona törvényes eredetét. A vitatott vagyon sorsáról végül a bíróság fog dönteni.

Elégedetlen az új jogszabállyal Daniel Lipsic volt igazságügyi miniszter, az ellenzéki KDH alelnöke, aki szerint a törvény fogatlan, nagyon enyhe, és nem lesz súlya a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban. A szavazás után kijelentette, hogy a korrupt politikusok és a bűnözők továbbra is nyugodtan alhatnak.

Úgy véli, hogy a korrupt politikusok könnyen megkerülik a törvényt különböző ajándékok, kölcsönök segítségével. Szerinte, ha a kormánykoalíció elfogadta volna módosító javaslatait, a törvény jóval hatékonyabb lenne. Lipsic a törvény körül kialakult helyzetet színjátéknak tartja, s a jogszabály szerinte csak Ficóék választási fogása.

Amennyiben a jogszabályt Ivan Gasparovic államfő aláírja, az 2011 január elsején lép életbe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást