Az örmény népirtással "hergeli" Washington Törökországot

Infostart
2010. március 5. 12:02
Törökország visszahívta washingtoni nagykövetét azt követően, hogy az amerikai képviselőház külügyi bizottsága népirtásként bélyegezte meg az örményeknek az első világháború alatt és után törökök által véghezvitt tömeges lemészárlását. A döntés ellen - ami elmérgesítette a két NATO szövetséges kapcsolatait - még Barack Obama elnök is kampányolt.

Az amerikai Kongresszusban már a Bush-kormányzat idején is kampány folyt azért, hogy minősítsék népirtásnak azt, ami a törökországi örményekkel a modernkori Törökország születésének idején történt.

Az I. világháború éveiben és közvetlenül azt követően másfél millió örményt öltek meg a mai Törökország területén. Az örmény lakosság tagjait deportálták, vagy kényszerítették otthonuk elhagyására. Törökország elismeri az atrocitásokat, de tagadja, hogy módszeres népirtás történt, és ezért különösen érzékenyen reagál, amikor a szót használják.

Ezt történt most is, amikor az amerikai Képviselőház külügyi bizottsága mindössze egy szavazattal fogadta el, hogy a népirtás szót kell erre az esetre alkalmazni. Törökország azonnal a "nukleáris opcióhoz" nyúlt, és hazahívta washingtoni nagykövetét. A bizottság Barack Obama elnök figyelmeztetése ellenére szavazott így, és a voks nyomán akár az egész ház szavazhatna a kérdésről.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azonnal azt mondta: a lépés árt a török-amerikai kapcsolatoknak, de a Törökország és Örményország között megindult párbeszédnek is. Egy török parlamenti képviselő pedig azt mondta az AP-nek: "senki se hasonlítsa nagyapáinkat a nácikhoz".

Obamának a török szavazatra is szüksége van az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Irán elleni szankciók szigorításához, és így különösen rosszkor jött neki a kongresszusi voks. Örményország, és a világban szétszóródott örmény diaszpóra számára azonban apró elégtétel volt a lépés.

Az örmény népirtás kérdése azonban szinte kibogozhatatlanul összefonódott a politikával. Bár Obamának most arra volt szüksége, hogy a Kongresszus ne hergelje fel Törökországot, demokrata pártjának egyik komoly szavazórétege az örmény származású amerikaiak tábora. Az ősszel esedékes kongresszusi választásokon már ő voksuk is nagyon fontos lesz, így lehet, hogy az elnök akkora másképp fog beszélni a törökök számára kényes kérdésről. Obama és Hillary Clinton külügyminiszter is, elnökjelöltként még támogatta, hogy nevezzék népirtásnak az örmények elleni tömeggyilkosságokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást