eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Várva várják a hadsereget Chile-szerte

Chile nemzeti identitását is kikezdte a súlyos földrengés - állítják az elnök bírálói. Bachelet elnökasszony továbbra is kemény fellépést vár a fosztogatókkal szemben, és tagadta, hogy a kormány nem reagált megfelelően. Egyes chilei városokban káosz alakult ki, és fegyveres bandák jelentek meg.

A pinocheti évek totális sokkterápiája után a latin-amerikai ország számára identitása részévé vált a jólét és a rend. A 8,8-es erősségű múlt heti földrengés azonban nem csak fizikai pusztítást végzett, hanem lélektani károkat is okozott: a polgárok egy része a kormányt bírálja, amiért nem tud úrrá lenni a helyzeten. Chile korábban 15 tonna segélyt, mentőcsapatot és 20 orvost küldött Haitire, de most maga is nemzetközi segítségért folyamodott.

A 30 ezres Lota város polgármestere például arról beszélt, hogy "pszichózis" és káosz alakult ki. A városban felgyújtottak egy benzinkutat, lövöldözés alakult ki, és lőfegyverekkel és vasrudakkal felfegyverkezett polgári milícia felügyeli az utcákat, hogy elriassza a fosztogatók bandáit. "Nagyon fontos, hogy ideérjen a hadsereg" - mondta a városvezető.

A rengés epicentrumához legközelebbi Concepción várossal határos San Pedróban egész éjszaka hallatszott a lövöldözés. A fővárosi sajtó ezek után nekiesett Bachelet elnökasszony kormányának, és "érthetetlenül gyengének és lassúnak" nevezte a katasztrófára adott választ.

Lopnak a gazdagok is

Az elnök elismerte, lehetett volna jobban is csinálni, de a pusztítás mértéke miatt a válasz mindig elégtelennek tűnik majd - tette hozzá. Az államfő este nyolctól délig tartó kijárási tilalmat hirdetett a katasztrófa sújtotta zónában, és 14 ezer katonát vezényelt Concepciónba és környékére - azután, hogy ott szinte minden üzletet kifosztottak és csak egyetlen szupermarketben maradt áru.

A véres pinocheti diktatúra után a chileiek nem szívesen látnak katonákat az utcákon. A földrengés után azonban olyan mértékű fosztogatás indult, hogy a rendőrségnek nem volt elég embere a fellépésre. Ezek után a lakosok ünnepelve fogadták a Concepciónba érkező katonákat - jegyezte meg az AP.

Persze kérdés, hogy ki a fosztogató: az üzletekben turkáló emberek egy része létfontosságú cikkeket vitt el, de sok jólöltözött polgár is keresgélt, és elektromos eszközökkel távozott. "Sokkol, amit láttam. Nemcsak a bűnözők, de a gazdagok is lopnak" - mondta egy szemtanú.

Chilére - ipara, az alacsony infláció és a megerősödött demokrácia miatt - irigykedve tekintenek Dél-Amerikában. A rézbányászat bevételei miatt húsz év alatt 45-ről 13 százalékosra sikerült csökkenteni a szegények arányát. Most azonban, mielőtt az újonnan megválasztott elnök elfoglalná hivatalát, az ország 15 milliárd dolláros kárral, és azzal szembesül, hogy kétmillió sebesült és otthon nélkül maradt polgárán kell segítenie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×