Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Várva várják a hadsereget Chile-szerte

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Chile nemzeti identitását is kikezdte a súlyos földrengés - állítják az elnök bírálói. Bachelet elnökasszony továbbra is kemény fellépést vár a fosztogatókkal szemben, és tagadta, hogy a kormány nem reagált megfelelően. Egyes chilei városokban káosz alakult ki, és fegyveres bandák jelentek meg.

A pinocheti évek totális sokkterápiája után a latin-amerikai ország számára identitása részévé vált a jólét és a rend. A 8,8-es erősségű múlt heti földrengés azonban nem csak fizikai pusztítást végzett, hanem lélektani károkat is okozott: a polgárok egy része a kormányt bírálja, amiért nem tud úrrá lenni a helyzeten. Chile korábban 15 tonna segélyt, mentőcsapatot és 20 orvost küldött Haitire, de most maga is nemzetközi segítségért folyamodott.

A 30 ezres Lota város polgármestere például arról beszélt, hogy "pszichózis" és káosz alakult ki. A városban felgyújtottak egy benzinkutat, lövöldözés alakult ki, és lőfegyverekkel és vasrudakkal felfegyverkezett polgári milícia felügyeli az utcákat, hogy elriassza a fosztogatók bandáit. "Nagyon fontos, hogy ideérjen a hadsereg" - mondta a városvezető.

A rengés epicentrumához legközelebbi Concepción várossal határos San Pedróban egész éjszaka hallatszott a lövöldözés. A fővárosi sajtó ezek után nekiesett Bachelet elnökasszony kormányának, és "érthetetlenül gyengének és lassúnak" nevezte a katasztrófára adott választ.

Lopnak a gazdagok is

Az elnök elismerte, lehetett volna jobban is csinálni, de a pusztítás mértéke miatt a válasz mindig elégtelennek tűnik majd - tette hozzá. Az államfő este nyolctól délig tartó kijárási tilalmat hirdetett a katasztrófa sújtotta zónában, és 14 ezer katonát vezényelt Concepciónba és környékére - azután, hogy ott szinte minden üzletet kifosztottak és csak egyetlen szupermarketben maradt áru.

A véres pinocheti diktatúra után a chileiek nem szívesen látnak katonákat az utcákon. A földrengés után azonban olyan mértékű fosztogatás indult, hogy a rendőrségnek nem volt elég embere a fellépésre. Ezek után a lakosok ünnepelve fogadták a Concepciónba érkező katonákat - jegyezte meg az AP.

Persze kérdés, hogy ki a fosztogató: az üzletekben turkáló emberek egy része létfontosságú cikkeket vitt el, de sok jólöltözött polgár is keresgélt, és elektromos eszközökkel távozott. "Sokkol, amit láttam. Nemcsak a bűnözők, de a gazdagok is lopnak" - mondta egy szemtanú.

Chilére - ipara, az alacsony infláció és a megerősödött demokrácia miatt - irigykedve tekintenek Dél-Amerikában. A rézbányászat bevételei miatt húsz év alatt 45-ről 13 százalékosra sikerült csökkenteni a szegények arányát. Most azonban, mielőtt az újonnan megválasztott elnök elfoglalná hivatalát, az ország 15 milliárd dolláros kárral, és azzal szembesül, hogy kétmillió sebesült és otthon nélkül maradt polgárán kell segítenie.