Párizs hadihajókat adna el az oroszoknak

Infostart
2010. március 3. 20:00
Franciaország várhatóan négy darab Mistral típusú hadihajót ad el Oroszországnak. Ha az üzlet összejön, ez lesz az első alkalom, hogy egy NATO-tagállam fegyverzetet ad el Oroszországnak.

Franciaország várhatóan négy Mistral nevű hadihajót ad el Oroszországnak. Az erről szóló exkluzív tárgyalások az orosz államfő jelenleg is zajló franciaországi látogatásával egyidőben kezdődtek meg.

A hírt emberi jogi szervezetek, valamint Oroszország több szomszédja is erősen kifogásolja, attól tartanak ugyanis, hogy a hajókat Moszkva a balti államok, esetleg Grúzia megtámadására használhatja fel. Nicolas Sarkozy valószínűleg ezért hangsúlyozta hétfőn, hogy a hadihajókat fegyverzet nélkül szállítanák le az oroszoknak.

A 21 ezer tonnás, 200 méter hosszú és 32 méter széles Mistral a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó után a második legnagyobb francia hadihajó, fedélzetén 16 helikoptert és mintegy negyven páncélozott járművet képes szállítani. A francia hadseregnek kettő van belőle, amelyeket 2006 decemberében helyeztek szolgálatba.

Az oroszok tavaly novemberben jelentették be vásárlási szándékukat, és a francia pozitív válasz akkor meglepte a nyugati államokat, annál is inkább, mivel - amennyiben a tranzakció összejön -, ez lesz az első alkalom, hogy egy NATO-tagállam fegyverzetet ad el Oroszországnak.

A most kezdődött francia-orosz tárgyalások egyik tétje egyébként az, hogy hol készüljenek a Mistralok, melyek példánya közel 500 millió euróba, mai árfolyamon mintegy 134 milliárd forintba kerül. Az oroszok Szentpétervárott, a franciák viszont az Atlanti-óceán parti Saint-Nazaire-ban építenék meg a harci gépeket. A francia államfő azt mondta: jó kompromisszumnak tűnik, hogy két hajót Franciaországban, kettőt pedig orosz földön gyártsanak.

Dimitrij Medvegyev elnök kedden már egy új francia-orosz "stratégiai együttműködésről" beszélt Párizsban, és arra biztatta a francia vállalatvezetőket, hogy fektessenek be aktívabban Oroszországban, és ily módon vegyenek részt országa modernizálásában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást