eur:
395.39
usd:
372.12
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Koalíciós feszültséget okozott az alkotmánybíróság döntése

A berlini kormánykoalíción belüli ellentétek megmutatkoznak az alkotmánybíróság legújabb ítéletével kapcsolatban is. Míg a liberális igazságügy-miniszter az adatvédelem megerősítéseként üdvözölte a döntést, a konzervatív belügyminiszter a terrorizmus elleni harc megnehezítéseként értékelte, hogy az alkotmánybírák törvényellenesnek minősítették azt az alig néhány éve elfogadott rendelkezést, amely felszólította a távközlő szerveket az emberek kommunikációs kapcsolatainak hat hónapos rögzítésére.

A terrorizmus elleni küzdelem hatásosabbá tételére még a szociáldemokrata és a keresztény pártokból alakult koalíció törvényt fogadott el, amely elrendelte a telefonbeszélgetések, valamint internetkapcsolatok adatainak fél évre történő rögzítését. A távbeszélgetések lehallgatásához mindig is bírói döntésre volt szükség, és a nemrég hozott törvény értelmében csak a hívó és hívott fél telefonszámát, valamint az internetes kapcsolat felvevőjét és címzettjét jegyezték fel hat hónapra.

Ez ellen 35 ezer polgár panaszt emelt az alkotmánybíróságnál, amely úgy döntött, hogy a törvény sérti az adatvédelemre vonatkozó előírásokat, és az ügyet visszautalta a képviselőházhoz.

A döntést a liberális igazságügyminiszter az adatvédelem megerősítésének minősítette, és emlékeztetett arra, hogy a tavaly szeptemberi választás előtt, mint ellenzéki politikus maga is ostorozta a törvényt.

A kereszténypárti belügyminiszter viszont a hatóságok eszköztárának megnyirbálásaként értékelte az alkotmánybírák határozatát, és úgy vélte, hogy ezzel megnehezítik a terrorizmus leküzdésére kezdett küzdelmet.

Hasonló szellemben nyilatkozott a rendőrség szóvivője is, aki emlékeztetett arra, hogy a képviselőház lényegében az Európai Unió ajánlásait követve fogadta el a bűnüldözés elleni harc eredményesebbé tételét célzó intézkedést. Pártjának frakcióüléséről kiszivárgott hírek szerint Angela Merkel kancellár úgy vélte, hogy az alkotmánybírák ítélete jogi vákuumot teremtett, ezért a képviselőháznak mielőbb foglalkoznia kell a most hatályon kívül helyezett törvénnyel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×