eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Először lesz választási vitaműsor Angliában

A brit választások pontos dátumát még nem jelölték ki, de ezeket május végéig mindenképp le kell bonyolítani. Nagy-Britannia történetében először fordul elő, hogy a kampányhetek során televíziós vitákban érvelnek majd elképzeléseik mellett a miniszterelnök-jelöltek, méghozzá hárman, és három alkalommal.

Jelenleg a brit ellenzék legnagyobb pártja, a konzervatívoké, néhány ponttal vezet népszerűségben a hosszú évek óta kormányzó munkáspárt előtt, és mögöttük jóval elmaradva következik, de jelentős erőt képvisel a liberáldemokrata párt. A hivatalban lévő miniszterelnök, Gordon Brown elfogadta, hogy három, élőben közvetített, mintegy másfélórás tévéadásban vitassa meg az ország problémáit konzervatív párti ellenfelével, David Cameronnal és liberális párti kihívójával, Nick Clegg-gel.

A televíziós viták előkészítéséről hetek óta tárgyalt a BBC, az ITV és a Sky. A csatornák 76 pontos szabályzatot dolgoztak ki a viták lebonyolítására, és ezt a résztvevők elfogadták. Mindhárman közölték, hogy örömmel élnek a lehetőséggel.

Az első vitát az ITV rendezi, a másodikat a Sky, a harmadikat a BBC. Tapasztalt, közismert műsorvezetők irányítják a lebonyolítást. A helyszínek Manchester, Bristol és Birmingham lesznek.

Az adások első felében adott témákról vitáznak a kormányfőjelöltek: az ITV műsorában belpolitikáról, tehát az egészségügyről, a közoktatásról, a bűnözés megfékezéséről és a bevándorlásról. Egy héttel később következik a Sky vitaműsora olyan nemzetközi kérdésekről, mint az afganisztáni háború és az európai uniós tagság. Végül, már közel a választás napjához, a BBC másfél órája kerül sorra, napirendjén 45 percnyi gazdasági vitával, a fennmaradó időben pedig vegyes témákkal. Ebben a háromnegyed órában a meghívott, mintegy kétszáz tagú, szavazószándéka szerint arányosan összeválogatott közönség soraiból hangozhatnak el előre benyújtott kérdések, amelyek nem lehetnek személyeskedő jellegűek. Az arányos válogatás azt jelenti, hogy a közönség 29-29 százaléka lesz a munkáspárt, illetve konzervatív párt támogatója, 21 százalék a liberáldemokrata párté. a többiek a még ingadozó szavazókból kerülnek ki.

A közönség csak a műsor elején és végén tapsolhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×