eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma

Légzsák védi a lavinától a síelőket

Európai technikai újítás hódít az Egyesült Államokban, ahol a hétvégén tesztelték az úgynevezett lavina-légzsákot: egy olyan eszközt, amely megvédi a betemetett síelőket és hódeszkásokat.

Manuel Genswein svájci mérnök az egykori olimpiai helyszínen, a Utah állambeli Salt Lake City közelében mutatta be a találmányát. A lavina-légzsákot, amelynek az a feladata, hogy megvédje az embert a rázúduló hótól, a síelő vagy snowboardos egy hátizsákban viheti magán, és egy zsinór megrántásával aktiválhatja.

Az 1000 dollárba kerülő eszközt már évek óta használták Európában, és alkotója szerint "98 százalékban hatásos". A találmány lényege, hogy "az ember legyen a nagyobb részecske" a lezúduló hóban - fogalmazott a svájci mérnök az eszközről, amely a lavina tetején tartja a síelőt.

Tudósítók szerint a lavina-légzsák ötlete egy német vadásztól származik, aki egy elejtett szarvast vitt a vállán a 70-es években, amikor lavinába került, és a tetem tartotta meg a hó tetején.
Európában már az 1990-es évek óta gyártanak lavina-légzsákokat, de az Egyesült Államokban azért vártak idáig a bevezetésével, mert Genswein szerint az óceán túlpartján kevesebben síelnek. A mérnök azzal fejlesztette tovább az ötletet, hogy több légzsákot hálózatba kapcsolat. Így például, ha barátok egy csoportja együtt síel és lavina zúdul rájuk, elég, ha csak egyikük aktiválja légzsákját, mert az a többi emberen lévő zsákot is kinyitja. Így azok is megmenekülhetnek, akik esetleg pánikba esnek, vagy más okból nem tudják megrántani a zsinórt.

A utahi hegyi mentők főnöke, akit eddig kétszer kapott el lavina, azt mondta: az eszköz azért fontos, mert a rádiós jelzők és lapátok ellenére a lavina alá került síelők megfulladhatnak.

Genswein négy nyelven tart oktatásokat a lavinák túlélésének esélyéről, több mint 20 országban. Néhány évvel ezelőtt ő mutatta be az Egyesült Államokban azokat a helikopterbe épített, nagy hatótávolságú vevőket, amelyek gyorsan be tudják fogni a betemetett síelők rádiójeleit. Az eszköz immár az összes helyi mentőhelikopter használja Utah államban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×