Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem kell a tej, ha a tehén sosem legelt réten?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egyik kedvelt angol vajmárka tévéreklámjában táncot járnak a zöld mezőn legelésző tehenek. A nagyüzemi tejtermelés technikái már nem élnek a legeltetés lehetőségeivel. Egy új angol tejgyár csarnokaiban ezrével sorakoztatják egymás mellé a teheneket, amelyek így szinte nem többek, mint fejésre váró tejelőgépek.

Nyolcezer tehén áll majd egymás mellett nyolc hatalmas csarnokban. Az eddig szokásos napi két fejés helyett háromszor kell tejet adniuk, friss fű vagy széna helyett kevert tápot kapnak, és a trágyájukat áramfejlesztésre használják fel. Alom helyett homokon álldogálnak és alszanak, a trágyájuk onnan generátorba kerül, és az így nyert energiával kétezer otthon áramszükséglete fedezhető.

A tehenészet igazgatói igyekeznek leszerelni az állatvédők kifogásait, és hangsúlyozzák, hogy a csarnokok nyitottak, szabadon szellőznek, a teheneket olykor megjáratják a csarnokon kívül, állandó állatorvosi felügyelet alatt állnak, óvják őket a járványoktól. Táplálékuk vitamindús, egy közeli cukorgyár is szállít hozzá répaőrleményt.

Kérdés, mit szól a fogyasztó ahhoz, ha az élelmiszerüzletben olyan tejet kínálnak számára, amely ugyan néhány fillérrel olcsóbb, de a tehén, amelyből fejték, sohasem legelt réten. A Daily Mail című napilap megszavaztatta olvasóit és 91 százalékuk válaszolta azt, hogy efféle gyári tejet nem vásárolna.

Nagy-Britannia az ipari forradalom hazája, de vannak olyan területek, amelyeken az átlag angol berzenkedik a nagyüzemi termeléstől, tehát az új szuper-tehenészetről szóló hír kedvezőtlen fogadtatásban részesült. Pedig hasonló, legeltetés nélküli szarvasmarha-telepek már sok helyen vannak Angliában, és ez az ősszel Lincolnshire megyében megnyíló üzem csak a méreteit tekintve lesz eltérő.

Nagy-Britannia népessége, főként a betelepülés következtében, erősen növekedik, több élelmiszerre van szükség és az ország nem akar tejimportra szorulni. Kérdés, valóban polcon marad-e a lincolnshire-i szuper-tehenészetben palackozott tej, ha megjelenik a szupermarketekben?