eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egymilliárd dollárból épül az új amerikai követség

Az Egyesült Államok új nagykövetséget épít Londonban. Washington ennyit még sohasem költött diplomáciai épületre: az úgynevezett "kristálykocka" felépítése egymilliárd dollárba kerül.

Az új londoni nagykövetséggel két probléma van: az amerikai adófizetők sokallják a ráfordított egymilliárd dollárt, hiszen

a költségvetési hiány és a növekvő munkanélküliség miatt még az Egyesült Államok is takarékosságra kényszerül, a londoni városvezetésnek pedig nem tetszik, hogy a tervezett épület kocka alakú. Úgy vélik, túl fantáziátlan ez a forma, bárhogy ragyog majd a lenyűgöző fényjátéka. Ellenérvként felhozható, hogy az épületet kis szigetre helyezik, a környező toronyházak közé, parkkal, gyeppel, fákkal és tóval. A tömböt afféle vizesárok veszi majd körül, ami biztonságossá teheti a nagykövetséget bármiféle támadás ellen.

A jelenleg használt, ötven éve emelt diplomáciai épületnek éppen az az egyik baja, hogy körülötte London egyik elegáns terét csúfítják el a biztonsági betonkorlátok, amelyek megakadályozzák, hogy járművekkel a nagykövetség közelébe lehessen hajtani.

Ami az egymilliárd dollárt illeti, a jelenlegi épület a legdrágább városnegyedben, Mayfairben áll, és ha eladják, a bevétel fedezheti a kopár, bár feljövőfélben lévő Battersea kerültbe tervezett építkezés költségeit.

A jelenlegi amerikai nagykövetség esztétikai szempontból kielégítette a londoniak ízlését, csak azt kérték a finn származású amerikai tervezőtől, Eero Saarinentől, hogy a homlokzat tetején elhelyezett szobor - a tárt szárnyú amerikai sas - ne legyen olyan nyomasztóan nagy.

A washingtoni külügyminisztérium szerint a Saarinen-féle épület immár elhasználódott, nem felel meg a XXI. század követelményeinek, és túlzsúfolt. Az új kristálykocka a philadelphiai Kieron Timberlake tervezőiroda műve. 2013-ban teszik meg az első kapavágást és 2017-re készül el.


Az amerikai követség épülete a Grosvenor téren

Az építési költség kétségtelenül magas. Az Egyesült Államok eddigi legdrágább diplomáciai épülete a bagdadi nagykövetség, ami 600 millió dollárba került, de ebben a biztonságra fordított milliók is benne vannak.

A brit pénzügyminisztérium felszólította Washingtont, hogy fizessen 17,5 százalék áfát, mert a törvény szerint ennyit vetnek ki Angliában új építkezésekre. Az Egyesült Államok már közölte, hogy nem fizet, mert Nagy-Britanniában nem adóköteles.

Az amerikaiak tudják, mit csinálnak. A jelenlegi nagykövetség megvásárlására már jelentkezett egy katari üzletember, aki egymilliárd dollárt fizetne, és luxusszállodává alakítaná át az épületet.

Tehát a betonbarikádok, a lakók őszinte örömére, el fognak tűnni az elegáns Grosvenor térről, és Amerikára idővel csak az emlékeztet majd, hogy a tér közepén lévő parkban ott marad Eisenhower és Reagan elnök szobra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×