Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak lassan normalizálódik a helyzet a Lufthansa-sztrájk után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban csak nagyon lassan normalizálódik a légiforgalom, annak ellenére, hogy a frankfurti munkaügyi bíróság tegnap este a sztrájk beszüntetésére és a korábban megszakadt tárgyalások felvételére szólította fel a Lufthansa vezetőségét és a pilóták szakszervezetét. A légitársaság szóvivője elmondta: egyelőre a sztrájk előtt kidolgozott szükségmenetrend szerint repülnek a gépek, ami lényegében a normális légiforgalom 40 százalékának felel meg.

A szóvivője hozzátette, hogy a hét végéig fennakadásokkal kell számolni a légiközlekedésben, mert a tegnapi munkabeszüntetési akció, amely jócskán megbénította a világ egyik legnagyobb légitársaságát, jelentősen kihat a nemzetközi légiforgalomra is.

Münchenben például ma is a járatok alig fele száll fel, de Frankfurtban sem sokkal jobb a helyzet, mert a sztrájk miatt az utasszállító-gépek egy része még távoli földrészen vesztegel.

A közvélemény komoly megkönnyebbüléssel fogadta a munkaügyi bíróság tegnap esti döntését, amelyben arra hivatkozva rendelte el a Lufthansa-pilóták munkabeszüntetési akciójának felfüggesztését, hogy a szakszervezet követelései között külföldi vonatkozású igények is szerepeltek.

A pilótákat tömörítő szakszervezet ugyanis nemcsak közel 6 és fél százalékos béremelést sürgetett, hanem azt is szorgalmazta, hogy a Lufthansa olasz, osztrák vagy svájci leányvállalatainál is a németországi tarifa szerint fizessék a pilótákat. A külföldi vonatkozású szakszervezeti akció ugyanis ellenkezik a német törvényekkel.

A Lufthansa vezetősége eredetileg a sztrájk beszüntetése érdekében azzal az érvvel fordult a munkaügyi bírósághoz, hogy egy munkavállaló csoport vélt sérelmeinek orvoslására a szakszervezet aránytalan eszközökhöz folyamodott, amikor a több mint 100 ezer alkalmazottat foglalkoztató légitársaság teljes működését megbénította.

A bíróság azonban egyik félnek sem adott igazat, hanem azért rendelte el a sztrájk felfüggesztését, hogy mindkét félnek lehetőséget adjon álláspontjának újraértékelésére és a közelmúltban félbeszakadt egyeztető tanácskozások újrafelvételére.

A szakszervezet vállalta, hogy a felfüggesztés legalább március 8-ig tart, és addig a Lufthansa vezetőségével megpróbálnak közös nevezőre jutni.

Mindezt azonban máris beárnyékolja, hogy a légikisérők, valamint a földi technikai személyzet érdekvédelmi szervezete is jelezte, hogy sztrájkra készül, ha a Lufthansa nem teljesíti béremelési követelésüket.