eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Munkáspárt kizárná a főrendi házból az örökletes főrendeket

A nagy-britanniai választásokig csak néhány hónap van hátra, de a munkáspárti kormány azt tervezi, hogy még a parlament feloszlása előtt a képviselőház elé terjeszti javaslatát, amely szerint a felsőházból kizárnák az utolsó ott helyet foglaló örökletes főrendeket is.

 A brit parlament felsőházában immár főként érdemeikért bárói illetve bárónői rangra emelt közéleti személyiségek foglalnak helyet, akiknek a rangja és címe nem örökölhető. Kilencven hely azonban egyelőre fenn van tartva örökletes főrendeknek, azaz ősi főnemesi családok tagjainak.

Ha a képviselők megszavaznák az indítványt, ezer éves parlamenti rend dőlne meg. A Lordok Háza helyét választott Szenátus váltaná fel. A tervet a soronkövetkező választások megnyerésére esélyes Konzervatív Párt ellenzi.

A brit arisztokrácia egyik legpatinásabb címének viselője, a 65 éves Devonshire-i herceg, vegyes érzelmekkel figyeli a kormány felsőházi reformterveit. A The Sunday Timesnak fejtette ki nézetét, miszerint ha kizárják a főrendeket a parlamentből, az arisztokrácia teljesen elveszíti a jelentőségét.

Amennyiben ez megtörténik, ő vissza adja az 1694 óta viselt hercegi címet az uralkodónak és felveszi ősei egyszerű családnevét. Azon túl csak úgy fogja hívni magát, hogy Mister Peregrine Cavendish.

Persze, a címeitől megvált Mister Cavendish sem lenne jelentéktelen tagja a brit társadalomnak. Arra ugyanis nem készül, hogy feladja 297 szobás kastélyát, a belépődíj ellenében a köznép által is megtekinthető, barokk Chatsworth House-t, falain a Rembrandt és Raphael festményekkel, és arra sem, hogy szétossza 500 millió fontsterlinges vagyonát.

A Devonshire-i herceg úgy érzi, hogy a brit arisztokráciának befellegzett. A rangok és címek már nem jelentenek semmit, különösen parlamenti szerep nélkül.

Ám ez nem egészen így van. Angliában még a kisebb vagyonú és alacsonyabb rangú arisztokraták is számíthatnak jelentős társadalmi pozícióra, nem utolsó sorban a jó összeköttetéseik és a jó neveltetésük folytán. A címétől szabadulni kívánó Devonshire-i herceg például a Derby Egyetem kancellárja, az ascoti lóversenyek és a Sotheby's műkereskedelmi világcég egyik igazgatója.

Kérdés, jelöltetné-e magát a Lordok Házát esetleg felváltó Szenátus tagságára?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×