A Munkáspárt kizárná a főrendi házból az örökletes főrendeket

Infostart
2010. február 22. 16:10
A nagy-britanniai választásokig csak néhány hónap van hátra, de a munkáspárti kormány azt tervezi, hogy még a parlament feloszlása előtt a képviselőház elé terjeszti javaslatát, amely szerint a felsőházból kizárnák az utolsó ott helyet foglaló örökletes főrendeket is.

 A brit parlament felsőházában immár főként érdemeikért bárói illetve bárónői rangra emelt közéleti személyiségek foglalnak helyet, akiknek a rangja és címe nem örökölhető. Kilencven hely azonban egyelőre fenn van tartva örökletes főrendeknek, azaz ősi főnemesi családok tagjainak.

Ha a képviselők megszavaznák az indítványt, ezer éves parlamenti rend dőlne meg. A Lordok Háza helyét választott Szenátus váltaná fel. A tervet a soronkövetkező választások megnyerésére esélyes Konzervatív Párt ellenzi.

A brit arisztokrácia egyik legpatinásabb címének viselője, a 65 éves Devonshire-i herceg, vegyes érzelmekkel figyeli a kormány felsőházi reformterveit. A The Sunday Timesnak fejtette ki nézetét, miszerint ha kizárják a főrendeket a parlamentből, az arisztokrácia teljesen elveszíti a jelentőségét.

Amennyiben ez megtörténik, ő vissza adja az 1694 óta viselt hercegi címet az uralkodónak és felveszi ősei egyszerű családnevét. Azon túl csak úgy fogja hívni magát, hogy Mister Peregrine Cavendish.

Persze, a címeitől megvált Mister Cavendish sem lenne jelentéktelen tagja a brit társadalomnak. Arra ugyanis nem készül, hogy feladja 297 szobás kastélyát, a belépődíj ellenében a köznép által is megtekinthető, barokk Chatsworth House-t, falain a Rembrandt és Raphael festményekkel, és arra sem, hogy szétossza 500 millió fontsterlinges vagyonát.

A Devonshire-i herceg úgy érzi, hogy a brit arisztokráciának befellegzett. A rangok és címek már nem jelentenek semmit, különösen parlamenti szerep nélkül.

Ám ez nem egészen így van. Angliában még a kisebb vagyonú és alacsonyabb rangú arisztokraták is számíthatnak jelentős társadalmi pozícióra, nem utolsó sorban a jó összeköttetéseik és a jó neveltetésük folytán. A címétől szabadulni kívánó Devonshire-i herceg például a Derby Egyetem kancellárja, az ascoti lóversenyek és a Sotheby's műkereskedelmi világcég egyik igazgatója.

Kérdés, jelöltetné-e magát a Lordok Házát esetleg felváltó Szenátus tagságára?


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást