Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jogi úton próbál fellépni a Lufthansa a pilótasztrájk ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Lufthansa szakszervezetbe tömörült pilótáinak 90 százaléka szavazatott a sztrájk mellett, így hétfőn reggeltől megkezdődik a kiélezett bérharc, ami lényegében a német légi forgalom megbénítását jelenti. Előzetes becslések szerint a munkabeszüntetés legalább 100 millió euró veszteséget okoz az amúgy is súlyos anyagi helyzetbe kerül Lufthansának.

Az egyelőre négy napra tervezett sztrájk legalább 100 millió euróba kerül majd a Lufthansának, és ezért a légitársaság vezetősége jogi úton próbál fellépni az akció ellen, arra hivatkozva, hogy egy munkavállaló csoportot ért állítólagos sérelem miatt aránytalanul sújtaná a 110 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég működését.

A német törvények értelmében a szakszervezet ilyen esetben nem folyamodhat a bérharcnak a vállalat teljes működését megbénító eszközéhez. A Lufthansa jogászainak keresetére azonban leghamarabb hétfőn ad választ az illetékes bíróság, így minden jel szerint hétfő hajnalban a német légitársaság, valamint a hozzá tartozó Germanwings és a teherszállításra szakosodott Lufthansa Cargo gépei nem szállnak fel.

Legutóbb 9 éve volt olyan méretű pilótasztrájk a Lufthansánál, mint amilyenre most készülnek. Akkor közel negyed millió utas vesztegelt a repülőtereken, a légitársaságot pedig 200 millió euró kár érte.

A pilóták most közel 6,5 százalékos béremelést, valamint a 4.500 munkahely megtartását követelik a Lufthansa vezetőségétől, de a még decemberben kezdett a tárgyalások a héten végleg kudarcba fulladtak.