Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vége a VMSZ uralmának Zentán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vége a Vajdasági Magyar Szövetség uralmának Zentának. Az egyik újvidéki szerb napilap ezzel a címmel jelentette be, hogy rövidesen leváltják a város polgármesterét és a VMSZ ellenzékbe kényszerül. Szabadka után tehát Zentán is kiszorul a Vajdasági Magyar Szövetség a helyi önkormányzat vezetéséből.

Tekintettel arra, hogy a Tisza menti Zenta a Vajdaság egyik legmagyarabb városa, hiszen a lakosság csaknem 90 százaléka magyar, a koalíciós változásokról szóló közlemény hangsúlyozza: szó sincs a zentai közigazgatás magyartalanításáról. A változásokat az immár 18 éve hatalmon lévő Vajdasági Magyar Szövetség passzív és obstruktív magatartása kényszerítette ki.

Bejelentették, hogy 4-5 napon belül összeül a Zentai képviselőtestület, ahol leváltják a polgármestert, aki a VMSZ tagja.

Tekintettel arra, hogy a VMSZ helyett egy másik zentai magyar párt, a magyar polgári szövetség csatlakozott a koalícióhoz, a hatalmi többség meglesz a Vajdasági Magyar Szövetség nélkül is a szerb Demokrata Párttal és még két vagy három szerb párttal.

Zentán a szerb államfő által vezetett Demokrata Pártnak igen sok magyar tagja van, ezért a magyarok, mint nemzetiségi kisebbség igen sok fontos posztra számíthatnak.

A hivatalos közlemény szerint a koalíció átalakítását a hatalmat gyakorló VMSZ passzív magatartás a és politikája kényszerítette ki.

Az égető problémák megvitatását elodázták, a koalíciós partnerek véleményét és javaslatait nem vették figyelembe. A Vajdaságban egyébként hat olyan község van, ahol a VMSZ vezető a hatalmi koalíciót. Pontosabban Szabadkán és Zentán már csak vezette.