Inforádió

Meghallgatom Élő adás

További elbocsátások várhatóak a francia autóiparban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A francia kormány arra számít, hogy idén és jövőre a gépkocsi alkatrészgyártó cégek mintegy 40-50 ezer embert bocsátanak el. Az ipari miniszter által még tavaly szeptemberben felállított, az iparág helyzetével foglalkozó bizottság most közzétett jelentése szerint az autóipart egyelőre még húzza a 2008 decemberében bevezetett, a tíz évesnél régebbi gépkocsik lecserélést ösztönző, eddig rendkívül sikeres roncsprémium, ám \"a földre szállás\", vagyis az eladások visszaesése, melyet idén márciusra várnak, meglehetősen fájdalmas lesz.

A szakértők szerint ez a változás elsősorban az autógyártók beszállítóit és alvállalkozóit érinti majd a legsúlyosabban, és bár e szektorban tavaly már 35 ezer ember elvesztette a munkahelyét, idén és jövőre újabb elbocsátási hullám várható. A legdurvább folyamatokra az öntödékben és az autó-felszereléseket gyártó üzemekben számítanak, ahol az előrejelzések szerint tízből hét munkahely megszűnik a következő két évben.

A német Bosch autóalkatrész-gyártó például a tavalyi leépítések után, melyek mintegy négyszáz dolgozót érintettek, idén újabb ötszáz ember elbocsátását tervezi Franciaországban. A legnagyobb francia alkatrészgyártónál, a Valeónál ennél is komolyabb átszervezésre készülnek: a világ számos országában jelen lévő társaság vezetése globális szinten mintegy ötezer ember elbocsátásával számol.

A szakértői bizottság a gumiabroncs ágazatban is drámai változásokra számít, és azzal kalkulálnak, hogy országos szinten több mint ötezer munkahely szűnhet meg. A Magyarországon is jelenlévő Michelin gumiabroncsgyár például tavaly már elbocsátott kétezer embert, idén pedig egyik üzemének végleges leállítására készül. Hasonló lépés várható az amerikai Goodyearnél is, amely az észak-franciaországi Amiens-ben működő, mintegy 800 embert foglalkoztató gyárát készül felszámolni.

A várható változások kezelésére az ipari miniszter egy tudományos bizottságot hívott össze, amely az elképzelések szerint konkrét tanácsokkal segíti majd a bajba kerülő vállalatokat. A szakszervezetek mindeközben úgy vélik, a tavalyi után idén újabb munkahelyi konfliktushullámra lehet számítani Franciaországban.