Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Duraynak szlovákul is bocsánatot kell kérnie

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pozsonyi bíróság nem adott igazat Duray Miklósnak, így a politikusnak szlovákul kell bocsánatot kérnie a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttól, amiért azt egy interjúban fasisztának nevezte.

Az MKP stratégiai alelnökét annak idején azért perelte be Ján Slota pártja, mert a legutóbbi választások után, 2006 júliusában az InfoRádióban azt mondta, hogy "a szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt". A bíróság tavaly június 18-án másodfokon arra kötelezte Durayt, hogy írásban kérjen bocsánatot a Szlovák Nemzeti Párttól a kijelentése miatt.

Az SNS a bocsánatkérésen kívül egymillió koronás kártérítést is követelt, azt azonban nem ítélte meg a bíróság.

Duray írásban, magyarul kért elnézést az SNS-től. Lépését azzal indokolta, hogy ezzel csupán a jogait érvényesíti. A nemzetiek a bocsánatkérést nem fogadták, követelték, hogy a magyar politikus szlovákul kérjen elnézést tőlük.

A pozsonyi III. számú Járási Bíróság elutasította Duray fellebbezését azzal, hogy az egész bírósági eljárás szlovák nyelven zajlott, így a politikus indokolatlanul hivatkozik arra, hogy nem teszik neki lehetővé a magyar nyelv használatát. A mostani döntés ellen a polgári perrendtartás szerint már nem lehet fellebbezni.

Duray korábban kijelentette, hogy kész szlovákul bocsánatot kérni, mivel ha csupán ilyen végrehajtás lehetséges, nem marad más választása. Ebben az esetben azonban emberi jogainak megsértéséért fog pereskedni, és ha kell, akár az európai szervekhez fordul. Meggyőződése ugyanis, hogy alkotmányos joga volt magyarul elküldeni a bocsánatkérést.