eur:
394.08
usd:
369.86
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Vihar a De Villepin-ítélet elleni fellebbezés miatt

Nem nyugszanak a kedélyek Franciaországban, amiért az ügyészség fellebbezett a Dominique de Villepin volt kormányfőt felmentő bírósági ítélet ellen. Az egykori miniszterelnököt a Clearstream néven elhíresült ügyben azzal vádolta az ügyészség, hogy megpróbálta pénzmosás gyanújába keverni volt belügyminiszterét, Nicolas Sarkozyt, hogy ily módon akadályozza meg a köztársasági elnöki választásokon való indulását.

 Dominique de Villepin-t három éves eljárás után, múlt csütörtökön mentette fel a vádak alól a párizsi büntetőbíróság, ám az egykori kormányfőnek alig volt ideje ünnepelni, egy nappal később ugyanis az ügyészség megfellebbezte az ítéletet.

A hír valóságos hisztériát váltott ki a politikai élet és a médiavilág egy részében, és elsőként maga az érintett nyilatkozott úgy, hogy az ügyészség az államfői hivatal kézi vezérlése alatt működik, azaz a fellebbezést szerinte Nicolas Sarkozy utasítására nyújtották be.

Ezt a vádat aztán nem csupán a volt miniszterelnök hívei, hanem számos ellenzéki politikus is megismételte, így több miniszter az államfő és a kormány tisztázásával töltötte a hétvégéjét.

Az ügyben az államfői hivatal főtitkára is megszólalt, mondván: Nicolas Sarkozy elsőként jelezte, hogy elégedett a bírósági ítélettel, egyben cáfolta, hogy bármilyen nyomást gyakorolt volna az ügyészségre. Claude Guéant ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy indokolásában a bíróság megállapította: de Villepin nem mindenben mondott igazat.

Michèle Alliot-Marie igazságügyminiszter a fellebbezésről szóló döntés miatt napok óta támadott párizsi ügyészt, Jean-Claude Marin-t védte meg, mondván: az csupán a dolgát végezte, egyben cáfolta, hogy a tárca vezetőjeként bármilyen utasítást adott volna az ügyészségnek a de Villepin-ügyre vonatkozóan.

A legmeglepőbb fejlemény azonban mégis az volt, hogy az egyik kereskedelmi rádióban Nicolas Sarkozy feleségét is megszólaltatták az ügy kapcsán. Carla Bruni-Sarkozy, akit teljesen más téma kapcsán hívtak meg az RTL stúdiójába, azt mondta: kínosan, sőt sarokba szorítottnak érzi magát, amiért ezt a kérdést éppen neki teszik fel, majd hozzátette: erősen csodálkozik azon, hogy Franciaországban mily kevesen hisznek az igazságszolgáltatás függetlenségében.

"Én hiszem, hogy a bíróság független, és teljesen meg vagyok döbbenve az elhangzott állításokon" - mondta a francia first lady, utalva Dominique de Villepin és a sajtó által hangoztatott feltételezésekre. "De az ügyet semmiképpen sem akarom kommentálni - tette hozzá, ahhoz ugyanis nem értek, meg nem is érdekel."

A kérdés egyébként nem csak a politikusokat, de a közvéleményt is erősen megosztja, egy közvetlenül a fellebbezés benyújtása után készült felmérés szerint a franciák 43 százaléka úgy véli: Nicolas Sarkozy ellenségeskedése áll az ügyészségi lépés mögött, 35 százalékuk pedig éppen az ellenkező véleményen van. Az pedig, hogy a megkérdezettek 22 százaléka, azaz csaknem a negyede, egyszerűen nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről, azt mutatja: a de Villepin elleni eljárás talán nem is annyira érdekes, mint azt a szereplők gondolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×