Izrael nem siratja a meggyilkolt Hamász-vezetőt

Infostart
2010. február 1. 18:00
A dubaji rendőrség szerint az izraeli titkosszolgálat, a Moszad gyilkolta meg egy szálloda luxuslakosztályában a palesztin iszlamista mozgalom, a Hamász egyik vezetőjét. A Moszad nem kommentálta a vádat, de Izraelben azt mondták: a palesztin iráni fegyverekhez akart hozzájutni.

Mahmúd al-Mabhúhhal áramütés és méreg végzett egy dubaji szállodaszobában - a helyi rendőrség szóvivője nem zárta ki, hogy az elkövetők az izraeli Moszad emberei voltak. Annyit elmondott még, hogy hét vagy több, európai útlevéllel utazó személyt gyanúsítanak.

A bosszút esküdő Hamász Izraelt vádolta meg a január 20-án történt gyilkossággal, és elismerte: Al-Mabhúh fegyvereket akart vásárolni az Izrael elleni harchoz. Az 50-éves férfi szervezte meg 21 éve két izraeli katona elrablását, akiket később meggyilkoltak.

Tudósítók szerint a Hamász katonai szárnyának alapítója testőrök nélkül és hamis útlevéllel utazott, hogy ne terelje magára a figyelmet.

A Sunday Times brit lap a dubaji rendőrségre hivatkozva azt írta: két európai követte a szobájába, szívrohamot előidéző anyagot adtak be neki, lefényképezték az aktatáskájában található iratokat, majd kiakasztották a "ne zavarjanak" feliratot a kilincsre, és távoztak.

Az izraeli sajtó nem hullajtott könnyeket a Hamász vezetőért. A Jerusalem Post azt írta: a gyilkosság "újabb csapás a gonosz tengelyére", és a Hamásznak nehezebb lesz fegyvereket csempésznie Gázába.

A zsidó államot világszerte bírálták, amiért a tavalyi, gázai offenzívában több száz palesztin polgári lakos halt meg, és amiért egyes vádak szerint a hadsereg többször szándékosan támadott civil célpontokat.

Izraeli védelmi illetékesek azonban arról beszélnek: a Hamász iráni rakétákat csempész be a területre, és a harcok idején a Hamász emberei olyan rakétákat lőttek ki, amelyek 40 kilométerrel távolabb fekvő izraeli városokba csapódtak be.

Irán elismerte, hogy pénzeli az iszlamista szervezetet, de tagadta, hogy fegyverekkel látná el azt.

Al-Mabhúhot már többször is megpróbálták megölni: 1989-ben megmérgezték, és másfél napig kómában volt. Szíriában bombát rejtettek az autója alá. Izrael több Hamász-vezetőt is megölt, úgynevezett célzott gyilkosságokkal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást