Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre messzebbre megy az egészségügyi miniszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit közegészségügy 2007-ben kezdte meg küzdelmét a dohányzás ellen, a szívkárosodás és a tüdőrák-megbetegedések számának visszaszorítása érdekében. Akkor tiltották meg a pubokban, a vendéglőkben és a munkahelyeken a dohányzást. Az egészségügyi miniszter most újabb tiltó rendelkezések kibocsátására készül.

Nagy-Britanniában 2007-ben lépett érvénybe a munkahelyi dohányzást tiltó rendelkezés, és akkor emelték fel a cigarettavásárlási korhatárt tizenhatról tizennyolc évre. Reklámhadjárat indult a dohányzás ellen, a cigarettareklámokat pedig betiltották. Sikerült elérni, hogy a szigetország lakosságának immár csak a 21 százaléka dohányzik. Ha Magyarországon jár az angol turista, feltűnik számára, hogy ott még milyen sokan cigarettáznak.

A munkahelyi dohányzás betiltása azt eredményezte, hogy a megrögzött dohányosok naponta többször kimennek néhány percre az utcára, és a bejárat körül csoportosulva álldogálnak, pöfékelnek. Ezt tiltaná be az egészségügyi miniszter egyik új rendelkezése, arra hivatkozva, hogy az épületbe belépők a passzív dohányzás veszélyének vannak kitéve, tömény dohányfüst-felhőn kell áthatolniuk.

A másik rendelkezés meghozatala már nem ilyen egyszerű, mert felveti a személyi szabadságjogok megsértésének kérdését, a miniszter ugyanis szeretné betiltani a dohányzást az olyan gépkocsikban, amelyekben gyerekek is utaznak. A tiltás helyett várhatóan csak enyhébb tartalmú, figyelmeztetés jellegű szöveg kerül kedden nyilvánosságra ez ügyben. A brit Népegészségügyi Intézet szakértője, Steven Field professzor a betiltást szorgalmazza, az egyén jogait védő szervezetek viszont azzal érvelnek, hogy helytelen, ha az állam beavatkozik a magánéletbe.

Andy Burnham egészségügyi miniszter megfontolás tárgyává tett egy harmadik javaslatot is, amely szerint a cigarettát a jövőben nem elegáns dobozolt kiszerelésben árusítanák, hanem barna papírzacskóban. A tárcavezető mindenképp azt szeretné elérni, hogy 2020-ra a brit lakosságnak már csak a 10 százaléka dohányozzon.