eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Egyre messzebbre megy az egészségügyi miniszter

A brit közegészségügy 2007-ben kezdte meg küzdelmét a dohányzás ellen, a szívkárosodás és a tüdőrák-megbetegedések számának visszaszorítása érdekében. Akkor tiltották meg a pubokban, a vendéglőkben és a munkahelyeken a dohányzást. Az egészségügyi miniszter most újabb tiltó rendelkezések kibocsátására készül.

Nagy-Britanniában 2007-ben lépett érvénybe a munkahelyi dohányzást tiltó rendelkezés, és akkor emelték fel a cigarettavásárlási korhatárt tizenhatról tizennyolc évre. Reklámhadjárat indult a dohányzás ellen, a cigarettareklámokat pedig betiltották. Sikerült elérni, hogy a szigetország lakosságának immár csak a 21 százaléka dohányzik. Ha Magyarországon jár az angol turista, feltűnik számára, hogy ott még milyen sokan cigarettáznak.

A munkahelyi dohányzás betiltása azt eredményezte, hogy a megrögzött dohányosok naponta többször kimennek néhány percre az utcára, és a bejárat körül csoportosulva álldogálnak, pöfékelnek. Ezt tiltaná be az egészségügyi miniszter egyik új rendelkezése, arra hivatkozva, hogy az épületbe belépők a passzív dohányzás veszélyének vannak kitéve, tömény dohányfüst-felhőn kell áthatolniuk.

A másik rendelkezés meghozatala már nem ilyen egyszerű, mert felveti a személyi szabadságjogok megsértésének kérdését, a miniszter ugyanis szeretné betiltani a dohányzást az olyan gépkocsikban, amelyekben gyerekek is utaznak. A tiltás helyett várhatóan csak enyhébb tartalmú, figyelmeztetés jellegű szöveg kerül kedden nyilvánosságra ez ügyben. A brit Népegészségügyi Intézet szakértője, Steven Field professzor a betiltást szorgalmazza, az egyén jogait védő szervezetek viszont azzal érvelnek, hogy helytelen, ha az állam beavatkozik a magánéletbe.

Andy Burnham egészségügyi miniszter megfontolás tárgyává tett egy harmadik javaslatot is, amely szerint a cigarettát a jövőben nem elegáns dobozolt kiszerelésben árusítanák, hanem barna papírzacskóban. A tárcavezető mindenképp azt szeretné elérni, hogy 2020-ra a brit lakosságnak már csak a 10 százaléka dohányozzon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×