eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A márciusi tüntetésekre már tömegeket vár az ellenzék

Az orosz rendőrség Moszkvában és Szentpéterváron is több tucat kormányellenes tüntetőt tartóztatott le, akik az előre be nem jelentett demonstrációk tilalma ellen tiltakoztak. Más orosz városokban is voltak felvonulások, de ott a hatóságok nem avatkoztak be.

"Szégyen! Le Putyinnal!" - kántálták a Kreml-ellenes tiltakozók Moszkvában, miközben az Omon elitalakulat rendőre buszokba tuszkolták őket.

A befolyásos miniszterelnököt bíráló és az ukrán mozgalmat idézve narancssárga zászlókkal vonuló Szolidaritás mozgalom tagjai előzőleg összeverekedtek a rájuk támadó ellentüntetőkkel.

A fővárosban őrizetbe vették a hatalommal és néha egymással is szembenálló ellenzékiek több vezetőjét, köztük Eduard Limonovot, Borisz Nyemcovot és a Memorial jogvédő csoport vezetőjét, Oleg Orlovot - utóbbit jelentések szerint a hónap végén bíróság elé állítják. A rendőrség szerint 300 ember tiltakozott, és 100-at állítottak elő - az ellenzékiek 150 letartóztatottról beszélnek.

Más nagyvárosokban is tartottak tüntetéseket a hétvégén, hogy így utaljanak az orosz alkotmány 31. cikkelyére, amely garantálja a gyülekezési szabadságot, de amelyet a hatóságok úgy próbálnak korlátozni, hogy előre jóvá kell hagyatni velük a tervezett tüntetések. Moszkvában például júliusban, augusztusban és októberben is tartottak hasonló akciókat, amelyekben a politikai pályára tért Garri Kaszparov sakkvilágbajnok is részt vett. A rendőrség rendre betiltotta a meneteket, majd feloszlatta a tömeget.

Ezúttal Szentpéterváron is tiltakoztak - itt fellépett a rendőrség - az ország 3. legnagyobb városában, Jekatyerinburgban, valamint a szibériai Krasznojarszkban és a távol-keleti Vlagyivosztokban azonban nem.

Nincs tekintélyük

A Kreml ellenes erők dolgát ugyanakkor megnehezíti, hogy vezetőik egy részének alig van tekintélye az orosz polgárok előtt. Eduard Limonov Nemzeti Bolsevik Pártja például egy Európát és Ázsiát magában foglaló birodalomról álmodik. A francia állampolgár és korábban New Yorkban punk-közegben élt vezér a boszniai háborúban még a helyi szerbek állásaiból lőtte Szarajevót, később azonban pártja elítélte az idegengyűlöletet és az antiszemitizmust és nyugaton megbecsült Kaszparov szövetségesévé vált.

A kilencvenes évek egyik politikai sztárja, Nyemcov pedig nemcsak a szabad média támogatása miatt ismert: bírálói szerint novgorodi kormányzósága idején az országos átlagnál jobban esett az életszínvonal és lezüllött a helyi ipar. Borisz Jelcin elnök később első miniszterelnök-helyettessé és energetikai miniszterré nevezte ki, de több politológus szerint kirívóan inkompetens vezető volt. Nyemcov blogjában azt írta, hogy a rendőrség különösen kemény volt, és járókelőket is berángattak a rabomobilokba.

A mozgalom abban reménykedik, hogy a március 31-re tervezett tüntetésekre még több embert tudnak majd kivinni, mint most. A Kalinyingrádban tartott szombati gyűlésre becslések szerint 7-10 ezer ember ment el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×